2
suncokret

AGROVESTI

MULJ IZ KANALA BRINE POLJOPRIVREDNIKE SREMA

Nikinci (01. mart 2017.) - Kišno vreme u poljoprivrednoj proizvodnji nužno povlači pitanje kanalske mreže i njenog održavanja. Redovna poslovna procedura nadležnih preduzeća pomaže da njive ostanu zaštićene i plodne. Obišli smo kanale Vranj i Jarčinu na teritoriji Srema i proverili da li je sve pod kontrolom.

Mnogo je kanala na teritoriji Opštine Ruma: Jelenački, Jarčina, Kudoški, Borkovački, Vranj i to su samo neki od njih. Koliko nevolja može biti izazvano ako se oni ne čiste, videli smo, na žalost, 2014. godine u vreme poplava.

Kanali koji su trasirani u poljima služe za odvodnjavanje. Tamo gde su u blizini površine planirane za proizvodnju, neophodan je poseban oprez.

Zlatko Begović, poljoprivrednik iz Nikinaca tvrdi da mu je na njivi raznošenjem gline pričinjena velika šteta.

Njiva se u ovoj ili sličnim situacijama mora dodatno nasuti mineralnim đubrivom, ukoliko je do raznošenja nepotrebnih supstrata već došlo, kažu stručnjaci.

Što se tiče gline, ona ne mora uvek biti nužno štetna, ističe Đuro Pajić iz Poljoprivredne stručne službe Ruma.

Kada obavljaju redovne poslove na čišćenju kanala nadležni iz Voda Vojvodine to rade uz saglasnost vlasnika zemljišta, navodi se u zvaničnom saopštenju preduzeća.

"Prilikom održavanja i čišćenja kanalske mreže mulj i biljna vegetacija moraju se odložiti na obale, odnosno na okolno zemljište. Ukoliko razastiranje mulja u tom trenutku nije moguće, on se deponije, a razastiranje se obavlja čim to stanje na terenu dozvoli. Svi radovi na kanalskoj mreži, koje za JVP "Vode Vojvodine" obavljaju teritorijalno nadležna vodoprivredna preduzeća, obavljaju se uz saglasnost vlasnika okolnog zemljišta. Sa radovima su upoznate i lokalne samouprave, a Služba nadzora JVP "Vode Vojvodine" svakodnevno kontroliše kvalitet obavljenih radova", navodi se još u saopštenju koje izdaje Služba za odnose s javnošću i protokol.

Kako se novčanim iznosima često potkrepljuje priča o značaju ulaganja u određene oblasti, ne bi bilo loše, čisto ilustrativno napomenuti da je na teritoriji opštine Ruma u 2015. i 2016. godini uloženo 32 miliona dinara u čišćenje kompletne kanalske mreže.

Polovinu iznosa je obezbedila lokalna samouprava, a drugu polovinu Pokrajinska Vlada.


Ilustracija: RTV (Jan Valo)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: MULJ IZ KANALA BRINE POLJOPRIVREDNIKE SREMA ::