2
suncokret

AGROVESTI

ĐUBRENJE ORANICA U SREMU

Sremska Mitrovica (01. mart 2017.) - Na oranicama u neposrednoj blizini Sremske Mitrovice aktuelno je predsetveno đubrenje na njivama koje će biti zasejane najzastupljenijim jarim usevima. Ovom poslu pogodiuju vremenske prilike tako da se očekuje skori završetak ovog posla. Ova metoda je važna jer nakon setve seme bolje klija usvajajući hranjive materije iz zemljišta.

Snabdevenost biljaka azotom bitna je tokom formiranja vegetativne mase, ali i u periodu razvoja sve do kraja sazrevanja semena. U slučaju optimalne snabdevenosti azotom, cvetanje će nastupiti ranije, a tada će jare kulture usvajati najviše azota na dnevnom nivou. Upravo zbog toga iskusni poljoprivrednici rade analizu zemljišta jer žele da unesu neophodnu količinu đubriva.

Odgovarajuća količina hranljivih elemenata bitna je za početni razvoj a može se obezbediti startnom primenom đubriva. Đubrenjenje treba da bude optimalno i zasnovano na preporukama i analizama iz laboratorija za ispitivanje zemljišta, a nikako na svoju ruku, jer prevelike količine pojedinih hranljivih elemenata mogu da dovedu do slabljenja biljaka i umanjenja roda.

Za uspeh u poljoprivredi i postizanje željenih prinosa neophodno je poštovanje zahteva biljne kulture i svih agrotehničkih mera neophodnih za njenu proizvodnju. Analiza zemljišta i poštovanje preporuka za đubrenje i zaštitu repe su takođe bitni preduslovi za visoke i kvalitetne prinose jer šećerna repa je „kraljica agrotehnike“, a kraljica zahteva negu i pažnju da bi slast njenog korena i prinos došli do izražaja.


Ilustracija: RTV (Aleksandra Dabić)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: ĐUBRENJE ORANICA U SREMU ::