2
suncokret

AGROVESTI

Svečanost na Univerzitetu u Novom Sadu INSTITUT BIOSENS – EVROPSKI CENTAR ZA RAZVOJ INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA OSVOJIO PRVO MESTO U EVROPI

Novi Sad (02. mart 2017.) - Tim eksperata koji je vodio pripremu projekta „Antares“ u Institutu BioSens danas je na svečanosti na Univerzitetu u Novom Sadu sa punom odgovornošću i vizijom pokazao sposobnost da će pomenuti projekat realizovati uspešno, što se i od Instituta svrstanog među deset najuspešnijih evropskih centara naučne izuzetnosti i očekuje. Bez sumnje, ovaj Institut sa istaknutim projektom je, zapravo, novi nukleus za niz naučnih potencijala u Srbiji i regionu. Odavno se nije dogodilo da jedan projekat visoko ocenjen u naučnim krugovima Evropske unije dobije jasnu podršku i da se brzo za njegovu realizaciju pronađe model. U tome je zapažena uloga Vlade Vojvodine.

Institut BioSens, čiji je osnivač AP Vojvodina, jeste Istraživačko razvojni institut za informacione tehnologije biosistema iz Novog Sada, koji je osvojio prvo mesto u Evropi u okviru najprestižnijeg poziva Evropske komisije Horizont 2020 – Timing. Kroz sinergijski razvoj dva najperspektivnija sektora Srbije, IT i poljoprivrede, "Antares" će se fokusirati na razvoj održive poljoprivrede kao najznačajnijeg segmenta domaće industrije, na transfer inovacija iz istraživanja u privredu i na ubrzan ekonomski razvoj zemlje.

Pokrajinska vlada usvojila je Informaciju o finansiranju i upravljanju projektom izgradnje zgrade Instituta BioSens i nabavke naučno-istraživačke opreme u okviru projekta "Antares".

Izgradnja nove zgrade Instituta BioSens trebalo bi da se realizuje tokom perioda od tri godine.

U konkurenciji od skoro 200 projekata iz cele Evrope, u kojima su učestvovale najjače evropske naučnoistraživačke institucije, nakon dvogodišnjeg vrednovanja, projekat "Antares" osvojio je ubedljivo prvo mesto, ispred svih EU zemalja, i to kao jedini finansirani projekat van Evropske unije.

Sa budžetom od čak 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona nacionalno sufinansiranje koje je već obezbeđeno, cilj "Antaresa" je da razvije Institut BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

 

Realizacijom ovog projekta će se, uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržati najbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva.

Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje domaćeg IT sektora i poljoprivrede, ANTARES će promovisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija celog regiona, a BioSens kao jedan od vodećih evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno-orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane.

Kako bi unapredio inovacioni kapacitet Srbije i regiona, ANTARES predviđa sistematsku podršku različitim akterima uključenim u sinergijski razvoj IT i poljoprivrede: BioSens akcelerator pružaće podršku domaćim malim i srednjim preduzećima (MSP), kao i istraživačima koji žele da svoje rezulatate pretoče u preduzetničke inicijative. Akcelerator će usmeravati finansijska sredstva EU ka MSP, omogućavati pristup širokoj mreži potencijalnih korisnika i investitora, pružati mentorske i usluge treninga iz oblasti poslovanja i IT i obezbeđivati razvojni prostor u novoj zgradi Instituta, uz pristup savremenim naučno-istraživačkim laboratorijama i resursima. Sa druge strane, Demo farma za cilj ima da poljoprivrednike, MSP, velike kompanije i druge krajnje korisnike na neposredan način upozna sa prednostima savremenih tehnologija i primenjenim rezultatima naučnog rada Instituta BioSens. Deljeni istraživački pogon će svim zainteresovanim stranama, od naučnoistraživačkih organizacija do inovativnih preduzeća i preduzetnika, na nedobitnoj osnovi omogućiti pristup naučnoistraživačkoj opremi BioSensa. Konačno, inicijativa ŠoZepze Ned/opa! povezaće naučnoistraživačke grupe i organizacije iz regiona, fokusirane na razvoj novih tehnologija za primene u poljoprivredi i tako iskoristiti sinergiju i komplementarnosti među njima, omogućiti prenos znanja i specifične ekspertize, te stvoriti kritičnu masu istraživača i infrastrukture, neophodnu da se odgovori na izazove održivog razvoja regiona.

Partneri Instituta BioSens na projektu ANTARES su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i institut Wageningen Research iz Holandije - vodeća svetska institucija u oblasti savremene poljoprivrede. Sa trajanjem od sedam godina, realizacija projekta ANTARES počinje 1. marta 2017. godine.

Šta će sve realizacijom projekta dobiti poljoprivreda dobrim delom je poznato. Reč je o praćenju stanja na poljima i to u više segmenata, vrsti useva, bolestima, a možda i o rodnosti. Da li će ovo uticati i na veću profesionalnost katastra ostaje da se vidi, ali je sasvim izvesno da će sakupljanje i prenošenje informacija za potrebe tima u Institutu obuhvatiti niz izvora i neophodnih uvida.

Današnjoj svečanosti na Univerzitetu prisustvovali su i prigodnim govorom podržali projekat predsednik Pokrajinkse vlade Igor Mirović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport, generalni direktor Generalnog direktorata EU za istraživanja i razvoj Robert-Jan Smits, rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, kao i brojne druge zvanice iz zemlje i inostranstva.


Izvor: AgroServis

:: AgroVizija Portal :: Svečanost na Univerzitetu u Novom Sadu INSTITUT BIOSENS – EVROPSKI CENTAR ZA RAZVOJ INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA OSVOJIO PRVO MESTO U EVROPI ::