2
suncokret

AGROVESTI

MATIJEVIĆ HOĆE ŠEĆERANE U CRVENKI I ŽABLJU

Beograd (02. mart 2017.) - Vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević rekao je danas da je zainteresovan za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju i kikindske firme Banini jer se bave istim delatnostima kao i njegova kompanija.

On je istakao da je njegov interes za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju, koje su u vlasništvu grčke kompanije Helenik, da spreči da ih kupe velike kompanije - Sunoko u vlasništvu Miodraga Kostića ili konzorcijum hrvatske kompanije Viro i francuske grupe Kristal junion.

"Uzgajam šećernu repu na 5.000 hektara i ne želim da šećerane kupi neka velika, monopolska firma koja će oboriti cene repe. Ne mogu da prestanem sa uzgajanjem repe jer moram da poštujem setveni red i godišnje menjam vrstu kulture na njivi", rekao je Matijević.

Dodao je da obrađuje više od 33.000 hektara zemljišta od čega u Srbiji 32.000, a u Hrvatskoj 1.600-1.700 hektara.

Kompanija Sunoko, prema njegovim rečima, ima male šanse da šećerane u Crvenki i Žablju priključi svojim jer već pokriva 70 odsto tržišta i teško će dobiti dozvolu antimonopolske komisije.

"Srpske kompanije treba da se bore da izvoze gotove proizvode jer su skuplji, a ne jeftine sirovine, kukuruz, pšenicu i ostale. Moja kompanija izvozi mesne prerađevine u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", rekao je Matijević.

Konditorska industrija Banini koja je u stečaju i čiju je aukcijsku dokumentaciju Matijević platio 500.000 dinara, po njegovoj proceni ne vredi više od 15 miliona evra, kolika je početna cena i koliko je on spreman da plati.

"Još proučavamo dokumentaciju za Banini, ali da firma valja ne bi se prodavala. Fabrika dugo ne radi, nisu sve mašine u vlasništvu jer su pod hipotekama, dosta je radnika", rekao je Matijević.


Ilustracija: secerana-crvenka.rs
Izvor: Beta

:: AgroVizija Portal :: MATIJEVIĆ HOĆE ŠEĆERANE U CRVENKI I ŽABLJU ::