2
suncokret

AGROVESTI

"MITROS" NUDI SARADNJU UZGAJIVAČIMA SVINJA

Sremska Mitrovica (02. mart 2017.) - Klanična industrija "Mitros" ponudila je saradnju, sigurno tržište i stabilnu cenu uzgajivačima svinja u Sremu i Mačvi. Na redu su stočari da se o ponuđenom izjasne.

U slučaju saradnje to bi, nakon više godina, bio dobar primer povezanosti proizvođača i prerađivača.

Već nekoliko dana predstavnici "Mitrosa" predstavljaju stočarima na području Srema i Mačve plan poslovanja za naredni period.

Ideja klanice je da stvori sirovinsku bazu u Sremu i Mačvi sa zadovoljavajućim kvalitetotm. Takođe, u planu je formiranje pet reprocentara i to u Grgurevcima, Inđiji, Šidu i Bogatiću, dok se za peti još vode pregovori.

"Mitros" će otkupljivati svinje na takozvanoj liniji klanja, odnosno prema randmanu i procentu mesnatosti, što je novina za naše proizvođače.

Nemanja Barać, stočar iz Šašinaca, koji u svom oboru ima 170 tovljenika, kaže da su predstavnici "Mitrosa", na sastanku koji je održan u tom selu, ponudili ugovore lokalnim svinjarima na godinu dana.

Kako objašnjava, još nije doneo konačnu odluku da li će tom mesnom gigantu prodati svoje tovljenike, ali napominje da je zadovoljan ponuđenom cenom.

"Mitros nudi 200 dinara po kilogramu sa PDV-om i daju 2,5 dinara za troškove prevoza, to nije loša cena. To bi značilo da živa mera košta sa srednjim radmanom između 165 i 170 dinara, ali naravno svinje moraju biti boljeg kvaliteta", kaže Barać.

Pošto je Mesna industrija "Mitros" pre svega orijentisana na izvoz u Rusiju, odnosno u Evropsku uniju, određeni standardi moraju biti ispoštovani. Zato i "Mitros" bazira cenu na kvalitetu i mesnatosti tovljenika.

"Mislim da moje svinje ne bi u potpunosti zadovoljile standarde, smatram da su po kvalitetu u nekoj sredini", objašnjava stočar iz Šašinaca.

Indsutrija mesa "Mitros" sa klanjem i preradom mesa, počela je polovinom prošle godine, a sada ulazi u novu fazu poslovanja, u izgradnju repro centara i uslužni odgoj svinja.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: "MITROS" NUDI SARADNJU UZGAJIVAČIMA SVINJA ::