2
suncokret

AGROVESTI

PRIHRANA USEVA "NA DNEVNOM REDU" PAORA

Vršac (02. mart 2017.) - Sa rastom temperature budi se i vegetacija biljaka tako da stručnjaci daju procene stanja useva na njivama. Prve ocene su da zimski mrazevi nisu naneli štete ozimim usevima. Ono o čemu sada treba da vode računa je pravovremena prihrana, odnosno primena mineralnih đubriva.

Prognoze kod pšenica su dobre jer je naveći deo useva na terenu koji pokriva "Agrozavod" Vršac, a to su, pored Vršca i opštine Bela Crkva, Plandište i Kovin, zasejan u optimalnom roku, do 5. novembra tako da je biljka ušla pripremljena u zimu i ne očekuju se problemi.

"Nekih oštećenja može biti na kasnije zasejanim usevima, nakon 15. novembra što je na 5 do 10 odsto ukupnih površina na ovom terenu, kaže Eugen Bana, savetodavac "Agrozavoda".

Što se tiče uljane repice koja je ostetljivija, ocene stručnjaka nakon obilaska terena su da i na ovom usevu nema ostećenja. Međutim, kako je period mirovanja biljaka bio produžen na skoro 90 dana, sa vegetacijom sve je ubrzano krenulo i to će biti jedan od razloga što će prinosi biti nešto manji od maksimalnog potencijala koji biljke mogu da daju.

Ono na što sada treba obratiti sada pažnju je prihrana useva. Poslednja kiša je bila povoljna za sve koji su dali mineralno đubrivo kao prihranu ozimim usevima. U daljem periodu se ne očekuju padavine, a sigurno da sama primena đubriva zavisi od padavina jer ako nema kiše, onda ni ona ne vredi.

Pored prihrane, oni koji nisu uradili pripremu zemljišta za prolećnu setvu treba to sada da urade , da zatvore zimske brazde kako bi sačuvali vlagu jer nije bilo dovoljno padavina. Još nije kasno da poljoprivrednici, nosioci poljoprivrednih gazdinstava prijave trezoru promenu kulture, ukoliko ih ima, jer je to uslov za podnošenje zahteva za subvencije.

Inače, poljoprivrednici ulaze u još jednu tešku godinu jer će, kako kažu, ovogodišnja setva biti skuplja od prethodne. Najviše će je opteretiti rast cene goriva koje je sada bezmalo 20 posto skuplje nego lane i to je ono što ovogodišnju setvu čini skupljom. Cene ostalih "inputa" će biti na lanjskom nivou.


Ilustracija: RTV (Jan Valo)
Izvor: RTV (Vesna Sretenović)

:: AgroVizija Portal :: PRIHRANA USEVA "NA DNEVNOM REDU" PAORA ::