2
suncokret

AGROVESTI

Nedimović: NEĆE BITI PRODAJE ZEMLJE STRANCIMA

Ivanjica (12. mart 2017.) - Neće biti prodaje zemlje strancima, izjavio je danas u Ivanjici ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i poručio da će biti zaštićeni domaći vlasnici zemljišta. ...

"Ovih dana slušam, čini mi se kao da se vodi kampanja za ministra poljoprivrede, jer mnogi samo pričaju o prodaji zemlje strancima. Mi ćemo naše propise uskladiti do 1. septembra i neće biti prodaje zemlje strancima. Neće biti potpuno liberalizovano tržište", rekao je Nedimović novinarima u nakon razgovora sa malinarima.

On je dodao da će Srbija uvesti određena ograničenja u skladu sa evropskim tekovinama i da postoje druge zemlje koje su to uradile, kao što je Slovenija, Slovačka i Mađarska.

"Zašto to niste pitali ljude 2008. godine koji su potpisali SSP i jedino Srbiji natovarili obavezu da mora da liberalizuje svoje tržište - isti ti koji mi sad drže lekcije su to potpisali - da mora da liberalizuje svoje tržište zemljišta pre nego što uđe u Evropsku uniju", istakao je Nedimović.

Ona je kazao da su druge zemlje imale tu obavezu tek nakon ulaska u EU.

"Ali, mi se borimo i zaštitićemo srpske vlasnike zemljišta", poručio je Nedimović.

"Pravimo strateški dogovor sa malinarima"

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je najavio danas u Ivanjici da će narednih dana u Beogradu okupite sve malinare i hladnjačare kako bi postigli strateški dogovor za ovu i naredne godine.

Nedimović je tokom razgovora sa malinarima, na pitanje da li ministarstvo sme da izađe na crtu otkupljivačima, rekao da ministarstvo sme da izađe na crtu svima, pa i hladjačarima.

"Mi ćemo narednih dana sve teritorijalne proizvođače pozvati da dođu u Beograd na zajednički sastanak sa ministarstvima privrede, trgovine i poljoprivrede - koje će biti nosilac ovog posla. Zajedno sa otkupljivačima odnosno hladnjačarima, da pokušamo da napravimo strateški plan kako za ovu tako i za naredne godine", rekao je ministar.

On je dodao da će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa ministarstvima trgovine i privrede napraviti radnu grupu, koja će raditi u narednih nekoliko meseci, u cilju postizanja dogovora pošto je malina strateški poljoprivredni proizvode i brend naše zemlje.

Kako kaže, cilj je da napravimo zajedničku strategiju kako da izađemo na crtu svima.

"Poslednjih 15 dana dosta problema smo imali, o svinjarstvu se radi. Ograničili smo gornji limit za davanje subvencija. Cilj mi je da zaštitimo male i srednje proizvođače. Stali smo na crtu, takozvanim tajkunima", rekao je Nedimović.

On je kazao da su bili veliki pritisci poslednjih 15 dana da je to neverovatno.

"Ali, ja sam doneo pravilnik, rekao sam - možete da me smenite, to je jedino što možete da uradite. Zovite premijera ako smete", rekao je ministar.

Od naredne godine novi sistem subvencija za naftu

Ministarstvo poljoprivrede priprema novi sistem subvencionisanja nafte za poljoprivrednika, koji će se primenjivati od naredne godine, izjavio je Branislav Nedimović.

On je rekao da će taj sistem funkcionisati na principu platnih kartica i da će poljoprivrednici dobijati subvenciju u skladu sa njihovom proizvodnjom.

"Pripremamo novi sistem za naftu, tzv. plavi dizel. To je priča o privilegovanoj ceni za poljoprivredne proizvođače, koja bi sadržala u sebi deo akcize ili bi bila potpuno bez akcize", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici bi dobijali subvenciju u zavisnosti od poljoprivredne proizvodnje u evidentiranom registru poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar je rekao da bi poljoprivrednici imali subvencije spram njihove proizvodnje, pošto postoje standardi koliko je za određenu vrstu proizvodnje potrebno da se iskoristi nafte.

"Ideja nam je da od sledeće godine naftu na taj način subvencionišemo, jer ovo sto imamo sada je katastrofa. Imamo 30 dinara razliku danas u odnosu na pre dva ili tri meseca u ceni nafte", dodao je Nedimović.

U maju sporazum o izvozu mesa u Kinu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio danas da će u maju u Kini biti potpisan sporazum koji će omogućiti izvoz srpskog mesa na to tržište, kao i da je šest kineskih kompanija zainteresovano za preradu mesa iz Srbije.

"Imamo tri sertifikovana objekta za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa u Kinu. U maju idem da potpišem sporazum o bezbednosti hrane sa kineskom Agencijom za bezbednost hrane", rekao je Nedimović novinarima u Lučanima.

Tim sporazumom će se steći uslovi da meso iz Srbije može da ide u Kinu, naglasio je Nedimović.

On je kazao da za sada imamo sertifikate za pređivačku industriju i da se zato daju veće subvencije za ovce i goveda.

"Želimo da povećamo kapacitet stočnog fonda. Pre nekoliko dana nam je bilo šest kineskih kompanija koje se bave preradom, neke i preradom goveđeg mesa", rekao je Nedimović u razgovoru sa poljoprivrednicima.

On je kazao da Srbija želi da, pored jagnjećeg i junećeg mesa, proširi asortiman izvoza i na mleko i prerađevine od mleka, kao i da sa voćem i povrćem otvorimo novi kanal za proizvode iz Srbije.

"To nam tržište nije bilo dostupno", dodao je ministar.

Uskoro će biti odblokiran IPARD

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio danas u Čačku da će u aprilu biti odblokirana i poslednja prepreka za početak povlačenja 175 miliona evra za srpsku poljoprivredu iz IPARD programa Evropske unije.

On je u razgovoru sa poljoprivednim proizvođačima iz Čačka rekao da je u ranijem izveštaju Evropske komisije je pisalo da imao četiri blokirajuća faktora za akreditaciju za IPARD.

"Tri smo razrešili do danas a četvrti ćemo razrešiti u aprilu, pošto je reč o objektu. To je jednostavna stvar, ali važno je da smo prekjuče podneli zahtev EK da u naredna tri meseca dođe njihova komisija i da nas akredituje i da dobijemo njihovu licencu i u poslednjem kvartalu 2017. možemo da raspišemo pozive za nabavku fizičke imovine - traktora i mehanizacije, kao i prerađivačkih kapaciteta", naveo je Nedimović.

Tako ćemo moći da počnemo da povlačimo tih 175 miliona evra pomoći koje nam stoje na raspolaganju od EU, dodao je Nedimović.

Nedimović je, takođe, rekao da Srbija na raspolaganju ima finansijski paket Abu Dabi fonda koji će ove godine realizovati u vrednosti od 30 miliona evra.

"Reč je o 14 različitih projekata, na teritoriji Vojvodini i centralne Srbije. Ideja je da jedan projekat bude u vašem kraju", naveo je Nedimović.

On je kazao da se mora dovući voda kako bi poljoprivredna proizvodnja bila što kvalitetnija.

Ilustracija: Beta (Milan Obradović)
Izvor: Tanjug, RTV

:: AgroVizija Portal :: Nedimović: NEĆE BITI PRODAJE ZEMLJE STRANCIMA ::