2
suncokret

AGROVESTI

POLJOPRIVREDNA SARADNJA SRBIJE I MAĐARSKE

Subotica (05. april 2017.) - Poljoprivrednici i predstavnici prehrambenih kompanija iz Srbije i Mađarske okupili su se danas u Subotici kako bi razmotrili mogućnost podizanja međusobne saradnje na još viši nivo. Na "Vojvođanskoj agrarnoj konferenciji", u organizaciji Mađarske trgovinske kuće, predstavljene su poljoprivredne i prerađivačke kompanije iz Mađarske, kao i Fondacija Prosperitati i sve to u cilju informisanja potencijalnih korisnika radi pospešivanja i razvoja poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta u Vojvodini.

Mađarska je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, a u regionu Subotice drugi najveći. Domaće privrednike interesuju iskustva Mađarske, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

"Saradnja našeg regiona sa Mađarskom, što se tiče poljoprivrede, trebalo bi pre svega da bude usmerena na transfer znanja. Mađarska, kao ravnopravna članica Evropske unije može da posluži kao model za primenu svih agro-tehničkih mera i novina u poljoprivredi", smatra gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ponovio je da su srpsko-mađarski odnosi na istorijskom maksimumu, a da je politika dve zemlje stvorila povoljan poslovni ambijent za razvoj privredne saradnje. Naglasio je postojanje fondacije "Prosperitati" preko koje je Mađarska, pomažući vojvođanskim Mađarima, postala i značajan investitor u Srbiji.

"Ima puno mogućnosti koji ne znače konkurenciju jedan drugome, nego nadogradnju međusobnih potencijala, iz čega zajednički možemo izaći svi bolji nego što smo u ovom momentu", istakao je Pastor.

Organizator Vojvođanske agrarne konferencije jeste Mađarska trgovinska kuća, u saradnji sa generalnim konzulatom Mađarske u Subotici.


Ilustracija: RTV (Miloš Janjatović)
Izvor: RTV (Boris Šuman)

:: AgroVizija Portal :: POLJOPRIVREDNA SARADNJA SRBIJE I MAĐARSKE ::