2
suncokret

AGROVESTI

POLJOPRIVREDNE KARTICE ZA JEFTINIJE GORIVO?

Sremska Mitrovica (05. april 2017.) - Smanjenje troškova poljoprivrednika na gorivo, koja je jedna od najvećih stavki u proizvodnji, jedan je od ciljeva ministarstva poljoprivrede, istakao je ministar Branislav Nedimović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo radi na projektu kojim bi subvencije za dizel gorivo mogle biti uvedene po novom modelu, koji će tek biti definisan. Prema tome, u sistem bi bile uvedene poljoprivredne kartice, kojima bi poljoprivrednici koristili subvencije. Ipak, sve je još u fazi planiranja i provere sa ministarstvom finansija kako bi i na koji način sistem mogao da zaživi.

Značajan posao u poljoprivredi - setva ratarskih kultura je u toku i kod većine poljoprivrednika prolazi bez velikih problema. Ono što, ipak, ističu je stavka koja se tiče goriva, jer velike količine ovog inputa se koriste u ovim danima. Proizvodnju im poskupljuje dodatno i povećanje cene nafte u poslednjem periodu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, u cilju rasterećenja troškova proizvodnje i u cilju pomoći agraru, razmatraju ideju da se uvede novi sistem kontrole subvencionisanja dizel goriva, ukoliko bude moguć. Sistem bi bio omogućen ukoliko se nakon provera sa ministarstvom finansija utvrdi da je moguća njegova realizacija kojom bi se paori oslobodili dela ili cele akcize na gorivo, koja je sada 54,86 dinara po litru. Podsticaji bi bili naspram proizvodnje, jer u poslednjih dva meseca cena nafte je skočila za 30 dinara.

Ukoliko bi se sistem ispostavio kao moguć, za realizaciju bi proizvođači, prema planiranom, trebalo da prijave koliko imaju zemlje, čime se bave, i na osnovu svih podataka, dobijali bi poljoprivredne kartice, kojima bi plaćali gorivo na bilo kojoj pumpi u zemlji.


Ilustracija: RTV (Nenad Jovićević)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: POLJOPRIVREDNE KARTICE ZA JEFTINIJE GORIVO? ::