2
suncokret

AGROVESTI

U MAČVI SVE VIŠE PROIZVOĐAČA JAGODA

Šabac (10. april 2017.) - U Šabačkoj opštini širi se proizvodnja jagoda, pre svega zbog isplativosti. Ekspanzija je počela kada je Grad Šabac kao meru podrške poljoprivrednim proizvođačima uveo subvencije za bušenje dubinskih bunara, kako bi navodnjavali svoje parcele. ...

Šabački kraj u Srbiji ističe se po proizvodnji jagode. Cena ploda poslednjih godina razlog je širenja tog voća. Uložena sredstva vraćaju se za manje od godinu dana, a ako se proizvodnja zasniva na sertifikovanom materijalu, uz uvažavanje saveta stručnjaka i primene pune agrotehnike, vrlo brzo se ostvaruje dobit.

Kao i ostale voćarske grane, proizvodnja jagoda subvencionisana je od strane države.

Početni ulog zavisi od vrste sadnog materijala, a kreće se od šest do osam hiljada evra po hektaru.

Vladan Tomić iz sela Ševarice kod Šapca, inače ekonomista, sagledavajući proizvodnju, pre svega kroz svoju struku, smatra da sa proizvodnjom jagode može značajno da se popravi kućni budžet. Jagodnjak je po prvi put zasnovao u avgustu prošle godine, a za mesec dana očekuje prve značajnije prihode.

U poslednje vreme proizvođači jagode nemaju većih problema sa otkupom proizvoda. Opština Šabac ima u perspektivi osnivanje otkupnog centra u kojem će kupce snabdevati proizvodima uniformnog pakovanja. Za sada postoje manja otkupna mesta prvenstveno za rusko tržište, a u hladnjačama se obavlja otkup za industrijsku preradu.

Ilustracija: RTV (Snežana Zrnić)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: U MAČVI SVE VIŠE PROIZVOĐAČA JAGODA ::