2
suncokret

AGROVESTI

DOVOLJNO DOTACIJA ZA TRAKTORE, NIŠTA PREČICOM

Raška (11. april 2017.) - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ponovio je danas da je obezbeđeno dovoljno novca za odobravanje podsticaja za nabavku novog traktora u 2017. godini i poručio poljoprivrednicima da ne veruju onima koji kažu da do subvencija mogu da dođu nekom "prečicom".

"Nemojte da vas obmanjuju da može nešto preko reda da se završi, postoji info telefon u ministarstvu, da pozovete i prijavite ako neko pokuša da vas obmane", rekao je Nedimović u Raškoj.

Govoreći o jučerašnjim redovima poljoprivrednika ispred ministarstva, koji su želeli da podnesu zahtev za subvencije, Nedimović se našalio da je to "staro srpsko pravilo".

"Sišao sam među njih, odmah ujutro u 8.00 sati, pitam ih, ljudi što čekate, konkurs traje mesec i po dana, ima dovoljno novca. Kažu, nama su rekli da nema dovoljno novca", ističe ministar.

Navodeći da se prvi put posle ko zna koliko godina subvencioniše sa 50 odsto nabavka novih traktora u sektoru voćarstva, povrtarstva, vinogardarstva, Nedimović je rekao da novca ima sasvim dovoljno.

"Imamo i unutrašnje rezerve ukoliko se pojavi veći broj zahteva. Sinoć sam razgovarao i sa premijerom o tome, pošto je do juče stiglo 208 zahteva. Drago mi je, to znači da smo pogodili meru", naveo je Nedimović.

Zahtevi do 19. maja

Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za agrarna plaćanja raspisala je Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje podsticaje za nabavku novih traktora u 2017 godini. Zahtevi se podnose do 19. maja tekuće godine

Javni poziv raspisan je na osnovu pravilnika po kojem će se poljoprivrednicima davati podsticaji za nabavku novih traktora koji se koriste za radove u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu.

Snaga motora tih traktora je najviše 100 kilovata, a vrednost je do 3,6 miliona dinara.

Ako se investicija ostvari, proizvođači imaju pravo na povraćaj sredstava do 50 odsto, a ako žive u područjima sa otežanim uslovima za bavljenje poljoprivredom mogu da računaju na povraćaj do 65 odsto od realizovane investicije.

Najveći ukupan iznos podsticaja na godišnjem nivou je 1.800.000 dinara po gazdinstvu.

Za odobravanje prava na podsticaje u skladu sa ovim Javnim pozivom opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 210.500.000 dinara. Zahtevi za podsticaje se odobravaju po redosledu podnošenja zahteva a do utroška sredstava.

Informacije u vezi sa raspisanim Javnim pozivom dostupne su na telefon Info-centra Ministarstva poljoprivrede 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100; 011/30-20-101 i 011/30-20-118, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.


Ilustracija: Ministarstvo poljoprivrede
Izvor: Tanjug, RTV

:: AgroVizija Portal :: DOVOLJNO DOTACIJA ZA TRAKTORE, NIŠTA PREČICOM ::