2
suncokret

AGROVESTI

POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU OD 13. MAJA

Beograd (04. maj 2017.) - Na Novosadskom sajmu od 13. do 19. maja održaće se 84. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kome će se predstaviti oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kako je kazao direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, zemlja partner te sedmodnevne manifestaciji koja je jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i koja će se održati na više od 60.000 kvadratnih metara izložbenog prostora je Bosna i Hercegovina sa kojim Srbija ostvaruje robnu razmenu veću od 1,5 milijardi evra.

Cvetković je naveo da će direktnim učešćem na sajmu, svoju robu i usluge predstaviti kompanije iz 25 zemlja - Austrije, Albanije, Belgije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Letonije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije, Španije, Turske, Ukrajine i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je kazao da će na 84. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu biti organizovano i 10 kolektivnih izložbi uglavnom u hali 1, gde izlaže i BIH, najavivši da će po prvi put objedinjeno nastupati i kompanije iz Izraela.

Prema rečima Cvetkovića, Sajam poljoprivrede će biti mesto preseka aktuelnog poljoprivrednog stanja, promovisaće i sve dostignute tehnološke inovacije i novitete poljoprivredne mehanizacije.

On je istakao da će se uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine organizovati i Nacionalna izložba stoke, kao i izložbe proizvoda sa oznakom geografskog porekla i organske proizvodnje.

"Ove godine će akcenat biti stavljen i na poslovne susrete bi tu bi (B2B) jer su se prošlogodišnji međunarodni poslovni susreti Agro B2B pokazali veoma uspešnim i dali odlične rezultate. Do sada je za te susrete prijavljeno 92 firme iz 12 zemalja", kazao je Cvetković, najavivši da će svih dana sajma biti organizovani i brojni stručni skupovi i razni prateći programi.

On je kazao da će najbrojniji nastup na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede imati izlagači iz Kine koji će predstaviti svoje proizvode od poljoprivredne mehanizacije, vodenih pumpi, do opreme za preradu žitarica i čaja .

Cvetković je najavio da će tokom trajanja sajma biti pokrenuta i inicijativa da se na Novosadskom sajmu organizuje stočna berza, jer ona ne postoji u Srbiji i promet stokom nije kontrolisan.

Ambasador BIH u Srbiji Lazar Mirkić kazao je da će na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu 30 kompanija iz Bosne i Hercegovine predstaviti svoju ponudu i dostignuća iz oblasti agrobiznisa.

On je kazao da je BIH prihvatila da bude zemlja partner ovogodišnjeg Sajma poljoprivrede, jer Srbija i BIH imaju dobru saradnju koja može da se još razvija.

On je kazao da BIH ima prirodne resurse i uslove koji stvaraju vrhunsko okruženje za poljoprivrednu proizvodnju.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radić kazao je da će tokom trajanja sajma poljoprivrednici moći da podnesu i zahteve za nabavku novih traktora snage motora do 100 kilovata istakavši da je interesovanje za taj poziv koji je objavljen početkom aprila do sada jako veliko.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, i ove godine biće organizovana nagradna igra , odnosno posetioce koji popune poleđinu kupljene ulaznice i ubace u predviđenu kutiju za to mogu da se nadaju traktoru Belarus 82,1 koji košta 20.500 evra.

Radno vreme sajma je od 9:00 do 19:00, a cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara, za grupne posete 400, dok penzioneri, deca od sedam do 12 godina, đaci i studenti u kolektivnim posetama ulaznicu plaćaju 200 dinara.

Porodični dan biće organizovan u nedelju 14. maja i roditelji sa decom do 16 godina ulaze na sajam kupovinom jedne ulaznice za 600 dinara.


Ilustracija: RTV (Zoran Dejanović)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU OD 13. MAJA ::