2
suncokret

AGROVESTI

FAKULTETSKO ZNANJE PRIMENIO ZA KUPINE I VINO

Vršac (06. maj 2017.) - Znanje stečeno na Ekonomskom fakultetu u Subotici Dušan Tatalović iz Vršca primenjuje u proizvodnji kupina na porodičnom imanju, u selu Kupiniku, i pravljenju vina koje nosi njegovo ime. ...

Prvu bocu napunio je kada mu je bilo 15 godina i godišnje proizvede 1.000 litara kupinovog vina karakteristične arome i mirisa. Posao sa kupinama prvo je započeo 2004. godine Dušanov otac, kada je dobio četiri stotine sadnica koje je posadio na porodičnom imanju.

Plodove sa prve berbe ovaj proizvođač prodavao je na pijaci kao sveže voće, sve dok kupine nisu tako dobro rodile da je bilo dovoljno za vino.

Paralelno sa obavezama u kupinjaku i oko vina, Dušan je završavao fakultet. Nakon završenih akademskih studija odlučio se da proširi proizvodnju, te da se u potpunosti posveti tom agrobiznisu.

"Sada proizvodimo 5.000 litara vina sa tendencijom da se i dalje širimo, jer je tržište prepoznalo šta radimo i veoma smo zadovoljni plasmanom", rekao je Dušan.

Trenutno je oko 75 ari pod kupinama, a ove godine, kako saznajemo, ovaj mlad agrarni preduzetnik zasadiće još deset. Znanja mu u ovoj oblasti poljoprivrede ne nedostoaje, u šta smo se i sami uverili.

"Mikroklima odgovara, do sada nije bilo nikakvih problema, mrazevi koji su bili nisu naneli štetu kupini, a naša kupina rodi dve nedelje ranije u odnosu na jug Srbije", naglasio je on.

Dušan stalno investira u svoju proizvodnju. Pre dve godine počeo je da pravi podrum. Čak je i proizvodni pogon koji je imao u Vršcu preselio u Kupinik.

"Sledeća faza je završetak podruma, a zatim počinjemo da gradimo i apartmane i kuhinjom i degustacijom salom", rekao je Dušan.

U daljoj budućnosti ovaj mladi poljoprivrednik ima u planu i proizvodnju rakije i konjaka, a odskora svoja vina plasira u beogradskim i novosadskim restoranima.

Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: FAKULTETSKO ZNANJE PRIMENIO ZA KUPINE I VINO ::