2
suncokret

AGROVESTI

PASTOR SA NEMCIMA O STANJU AGRARA

Kikinda (16. maj 2017.) - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i delegacija Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta nemačke pokrajine Baden-Virtemberg posetili su danas više preduzeća i poljoprivrednih gazdinstava u Bečeju, Senti i Martonošu. ...

Bila je to prilika da se kroz kontakte i realnu sliku o stanju agrara gosti iz Nemačke informišu o vojvođanskim potencijalima, ali i da domaći proizvođači i prerađivačka, prehrambena industrija predstave svoje proizvode.

"Prošlo je tri godine od potpisivanja Izjave o namerama dva parlamenta, a poseta delegacije Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta nemačke pokrajine Baden-Virtemberg je konkretan potez u zajedničkim naporima da se saradnja sa papira pretoči u realnost", naglasio je predsednik vojvodjanskog Parlamenta Ištvan Pastor, dodavši da u oblasti poljoprivredne proizvodnje imamo šta da pokažemo i da ovdašnji proizviodi mogu biti konkurentni na evropskom tržištu.

"Mislim da će gosti, članovi parlamentarne delegacije ponete veoma dobre utiske. Prijatno su iznenađeni onim što su ovde videli, pa pored toga što ćemo ubuduće graditi političke i stručne odnose i kontakte, siguran sam da će u njima naše firme i proizvođaći imati pravu podršku za pojavljivanje na nemačkom tržištu", naglasio je Pastor.

Poseta nemačke parlamentarna delegacija Bečeju, Senti i Martonošu bila je prava je prilika da se čuju zapažanja i utisci gostiju.

"Imali smo priliku da vidimi proizvodnju konkretnih proizvoda koji na ovdašnjem tržištu imaju dobar plasman. To, pre svega omogućava nizak cenovni nivo, jeftinija radna snaga nego što je to slučaj u Nemačkoj., jer se na taj način proizvodnja i više isplati. Neki proizvodi su nama, po svemu sudeći „utekli" i preselili se u istočno-evropsku regiju. S druge strane, u „Soja-proteinu" imali smo prilike da vidimo genetski nemodifikovanu soju, koja ima apsolutno izvanredne šanse da bude plasirana širom Evrope", rekao je Martin Han, predsednik Odbora za ruralni razvoj i zaštitu potrošača Parlamenta Baden-Virtemberga.

Po mišljenju gostiju iz Nemačke, proizvodnja organske hrane jedna je od šansi koju domaći poljoprivredni proizvođači treba da iskoriste. Velika potražnja evropskog tržišta za ekološki zdravim proizvodima otvara značajne mogućnosti, ali podrazumeva otvaranje tržišta i ulaganja u taj segment poljoprivredne proizvodnje.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Tatjana Popović)

:: AgroVizija Portal :: PASTOR SA NEMCIMA O STANJU AGRARA ::