2
suncokret

AGROVESTI

KORISTIMO TREĆINU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Beograd (07. jun 2017.) - Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije od 5,65 miliona tona ekvivalenta nafte godišnje, od čega koristi svega oko dva miliona tona, rečeno je danas na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji o obnovljivoj energiji za Jugoistočnu Evropu.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac je rekao u Skupštini Srbije da koristimo oko milion tona iz hidropotencijala i milion tona ekvivalentne nafte iz biomase, koju nažalost koristimo uglavnom na klasičan način, kao drvo za grejanje.

Banjac je kazao bi Srbija uskoro trebalo da zaključi novi kredit sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW) vredan 20 miliona evra i da dobije još pet miliona bespovratnih sredstava za prelazak toplana na biomasu u 10 opština, kao i da se prvi tenderi očekuju već tokom ove godine.

"Nama je potrebno što više obnovljivih izvora energije", naveo je Banjac.

Kako kaže, to je od strateškog značaja pošto se smanjuje uvozna zavisnost, koriste se domaći resursi, vrši se divirezifikacija energije, smanjuje se emisija gasova, deponije pepela i jalovišta, kao i potrošnja klasičnih - fosilnih goriva.

Banjac je naglasio da je jasno da će u skoroj budućnosti obnovljivi izvori energije pobediti u ovoj trci i biti dominantan izvor energije.

Pomoćnik ministra je istakao da je opredeljenje Srbije da dostigne do 2020. udeo od 27 odsto korišćenja obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji.

On je rekao da je sa UNDP-om realizovan projekat izgradnje šest biogasnih postrojenja od čega su četiri već izgrađena, a dva će biti završena tokom ove godine.

Potpredsednik Narodna skupštine Vladimir Marinković je rekao da je cilj konferencije da se okupe svi relevantni činioci u regionu Jugoistočne Evrope u toj oblasti kako bi se otvorio dijalog parlamentaraca o toj temi.

"Treba što više da se iskoriste potencijali obnovljive energije, da imamo što više investicija u ovom sektoru, kao što je to slučaj u razvijenim zemljama", istakao je Marinković dodajući da će to otvoriti i nova radna mesta.

Zamenik generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) Sakari Oksanen je rekao da ta organizacija ima 180 zemalja članica, čime se bliži univerzalnom članstvu, što potvrđuje koje su mogućnosti međunarodne saradnje i potencijala u tom sektoru.

"Svedoci smo sve većeg napretka u tehnologijama u obnovljivim izvorima energije", naglasio je Oksanen.

Kako kaže, koristi obnovljivih izvora energije nisu samo globalni već i lokalni, a globalna tranzicija u tom pravcu je tehnički moguća tek u drugoj polovini 21. veka.

Do kraja 2015. godine kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je bio veći od 1.811 GW, sto je činilo više od 28 odsto ukupnih svetskih kapaciteta.

Glolabne investicije u obnovljive izvore energije su pokazale stabilan rast u proteklih više od 10 godina skočivši sa 50 milijardi 2004. godine na rekordnih 348 milijardi dolara 2015. godine.

Trenutno nivo investicija nije dovoljan za ostvarivanje međunarodnih ciljeva, rečeno je na konferenciji.


Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: KORISTIMO TREĆINU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE ::