2
suncokret

AGROVESTI

SUŠA NE PRIJA ULJANOJ REPICI


Subotica (09. jun 2017.) - Suša i visoke temperature ne pogoduju uljanoj repici na Telečkoj visoravni.

Ukoliko bi narednih dana bilo padavina, više bi nego dobrodošle, rod bi bio dobar, a uz cenu između 42 i 45 dinara proizvođači bi mogli da računaju na pristojnu zaradu.

Franjo Dulić iz Đurđina i Josip Kulić iz Alekse Šantića spadaju među veće proizvođače uljane repice na području Telečke visoravni.

Dulić pod repicom ima nešto preko 80 hektara raznih hibrida, dok je Kulić zasejao 20 hektara više. Njihova ocena stanja useva je da su do skoro izgledali super, ali da će kvalitet i prinos na kraju umanjiti suša i visoke temperature, s obzirom da su biljke trenutno u fazi nalivanja zrna.

Na osnovu svega, obojica ne žele da prognoziraju konačan prinos, ali smatraju da će biti između četiri i pet tona.

"Očekujemo neku otkupnu cenu od 42 do 45 dinara, sa PDV-om. Ukoliko rod pređe 20 metara po jutru, onda će se desiti nešto malo i zarade. Ali, do toga je još dugo ostalo i sve zavisi od temperatura koje će doći. Planiram i dalje da nastavim proizvoditi, širiti površine ne iz jednostavnog razloga – potrebno je organozovati žetvu, koliko će kombajni biti opterećeni i tako dalje i da li će to čovek moći u pravom agrotehničkom roku skinuti ili će tu doći do nekih prisilnih pomeranja", kaže Dulić.

"Nezahvalno je govoriti o zaradi pre skidanja useva jer mi još uvek ipak ne znamo precizno ni cenu, a očekujemo cenu iznad 42 dinara. Konkretno, danas je na berzi u Budimpešti i Matifu u Parizu došlo do prvog skoka i oporavka cene uljane repice jer smo svedoci bili da je prethodnih dana cena išla malo dole, kako da je danas nekih 310 evra plus PDV", kaže Kulić.

Ako se izuzme ječam, čija žetva počinje već naredne nedelje, zarada od uljane repice biće prvi novac u mnogim domaćinstvima. Zbog toga što dospeva pre velikih vrućina i ima stabilne cene, ova kultura se sve više seje na području severa Bačke, tako da je pod ovom kulturom između dve i dve i po hiljade hektara u Subotici.


Ilustracija: RTV (Minja Sakan)
Izvor: RTV (Boris Šuman)

:: AgroVizija Portal :: SUŠA NE PRIJA ULJANOJ REPICI ::