2
suncokret

AGROVESTI

ŽETVA NA PRAGU, A OTKUPNIH CENA NEMA NA VIDIKU

Novi Sad (12. jun 2017.) - Mada je do žetve ostalo još dve-tri sedmice, još se ne zna kolika će biti cena pšenice od ovogodišnjeg roda. Lane je otkup krenuo sa 16 dinara, a sada se na Produktnoj berzi u Novom Sadu staro žito prodaje za 17,2 dinara.

Nepoznanica je i kolike će biti cene drugih primarnih poljoprivrednih kultura, pre svih uljarica, pošto njihova žetva sledi u septembru.

Poznato je da je jesenas pšenicom posejano oko 530.000 hektara, sojom oko 200.000 i suncokretom oko 220.000 hektara. Berba kukuruza je tek na jesen, a zlatno zrno ovog proleća je posejano na površini od oko 1,05 milion hektara srpskih oranica.

Mada je za neke još rano govoriti o tome koliko će koji usev koštati, proizvođači već, prateći i berzanska kretanja useva, razmišljaju o zaradi. U tome ih slede i otkupljivači, jer bi i oni da znaju unapred koliko će zaraditi, pa spremaju novac da isplate paore, a istovremeno pripremaju silose za skladištenje useva. 

– Cena pšenice, ali i soje i suncokreta, formiraće se, kao i svake godine, na osnovu cene na svetskom tržištu i uoči berbe – kaže predsednica Odbora Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine Olga Čurović.

Zadružni savez Vojvodine trebalo bi tek naredne sedmice da izađe u javnost s podatkom o tome koliko je koštala  jesenja setva pšenice, pa bi na osnovu toga, kažu u Savezu, trebalo da se izvede i računica kolika bi mogla biti cena žita ovogodišnjeg roda.

Za jednog od većih proizvođača soje i suncokreta Baju Ivkovića nema nepoznanice koliko treba da koštaju uljarice. On je na 50 hektara posejao soju, a na stotinu hektara suncokret i kaže da ne bi nikako smeli da imaju cenu ispod lanjske, kada je soja koštala 35 i 36 dinara, a suncokret 34.

– Trenutno je soja 49,5 dinara, što je dobra cena, ali je važno da u trenutku berbe država dozvoli izvoz pa da možemo prodavati rod izvoznicima koji će ga plasirati na druga tržišta – kaže Ivković.

On je deo od lanjskog roda soje dao kooperantu, a ostatak smestio u silos i, kako kaže, nešto i zaradio, jer je cena tokom zime uvek malo viša nego u vreme skidanja useva.

Prinos soje i suncokreta, kaže, ove godine će biti prosečan.

Kompanija „Viktorija logistik” spremna je da ove sezone otkupi oko pola miliona tona uljarica i za to ima spremna tri modela koji su kod proizvođača naišli na dobar prijem, jer plaćaju po cenama koje prate kretanja na svetskim berzama i tržišta u zemlji i regionu.

Prvi model otkupa je, podseća menadžerka iz „Viktorijine” Službe za odnose s javnošću Tamara Veselinović, da dnevna cena traje od početka setve uljarica do žetve, a to podrazumeva da se u tom periodu svakog dana u deset časova objavljuje trenutna tržišna cena za soju i suncokret, koja važi do 15 časova istog dana. Drugi podrazumeva da se pri prijemu zrna na početku kampanje otkupa određuje provizorna cena, a na kraju kampanje krajnja, tržišna cena zrna. Treći model proizvođačima nudi opciju da predaju svoju robu u skladišne kapacitete kompanije, a da je prodaju u trenutku kada im najviše odgovara prateći tržište, pri čemu, ukoliko odluče da uljarice prodaju „Viktoriji”, nemaju troškove lagera.

– Takvi modeli se primenjuju u Evropi pa je kompanija, sledeći ta iskustva, uvela praksu da poljoprivredni proizvođači upravljaju svojim resursom na najmanje rizičan način – kazala je Tamara Veselinović.


Izvor: Dnevnik.rs

:: AgroVizija Portal :: ŽETVA NA PRAGU, A OTKUPNIH CENA NEMA NA VIDIKU ::