2
suncokret

AGROVESTI

DAN POLJA TREŠNJE U KARAVUKOVU

Karavukovo (12. jun 2017.) - U Karavukovu na oglednom polju Poljoprivredne stručne službe Sombor održan je Dan polja trešnje. Prema mišljenju stručnjaka ovaj voćnjak je najbolji u Srbiji, a celokupan rod namenjen je izvozu. ...

Pune grane trešanja. Berba počinje odmah posle dana trešnje, a stručnjaci procenju da će na jednom hektaru oglednog zasada u karavukovačkom Agrodunavu biti oko 15 tona trešnje vrhunskog kvaliteta namenjene izvozu.

Proletnje niske temperature nisu u priobalju Dunava uticale na trešnju u cvatu, kato da je ovaj voćnjak zaista reprezentativan, slažu se stručnjaci.

"Ovo je jedan od rekao bih od trenutno najboljih zasada u Srbiji. Ovaj je u punoj rodnosti taj zasad koji je podignut mladi, izgleda kao da je u trećoj godini. Mislim da smo ovde pogodili i strukturu sortimenta. Išli smo sa sortama koje kasnije sazrevaju, to su regina i kordia", rekao je prof.dr Zoran Keserović.

Monitoring i optimalni sistemi zaštite bili su pod okriljem Prognozno izveštajne službe.Pokrajinski sekretarijat je na to stavio akcenat još 2010. godine.

"Ja bi rekla da je to posledica direktive 128 iz Evropske unije, koja ima za cilj održivu primenu pesticida. to smo mi radili svih ovih godina. Rezultata je da nemamo ni jednu pegu, nemamo truleži plodova, nemamo crvljivost i mislim da je model ovde proveren i dokazan", rekla je Dragica Janković, rukovodilac sistema prognoze i izveštavanja.

"Kao što možete da vidite rod je izuzetno dobar kod nas, nismo imali problema sa mrazevima. Mladi zasad je počeo da rađa i već su prvi plodovi počeli da sazrevaju. A sa plasmanom, videćemo šta će tržište reći"; naglasio je Stevan Stanojković, direktor  Agrodunava.

Ako uzmemo u obzir da pre deset godina Srbija nije izvozila trešnju, a da je prošle godine od izvoza zarađeno 10,5 miliona dolara onda je ovo svakako strateški proizvod. Stručnjaci kažu pa bi proizvodnja od sedam i po hiljada tona mogla biti utrostručena i da bismo vrlo brzo mogli da proizvedemo 25.000 tona.

U Karavukovu postoji mladi zasad na 10 hektara i već je dao prvi rod, čime se ova zadruga značajno okreće voćarstvu i postaje vodeći proizvođač trešnje u Vojvodini.

Ilustracija: RTV (Vaso Pudar)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: DAN POLJA TREŠNJE U KARAVUKOVU ::