2
suncokret

AGROVESTI

NEMCIMA SLATKI KIKINDSKI KORNIŠONI

Kikinda (13. jul 2017.) - Nemačka kompanija "Maminger" već četvrtu godinu uzastopno nastavila je saradnju sa kikindskim povrtarima. Ugovorom je planirano da bude otkupljena velika količina kornišona, tako da su i poljoprivrednici sa severa Banata povećali svoje parcele pod krastavcima. ...

Saradnja kikindskih povrtara sa nemačkom kompanijom "Maminger" koja ima i svog predstavnika u Vojvodini obavlja se po evropskim standardima, a poljoprivrednicima iz Kikinde pružena je lepa prilika da imaju ugovorenu proizvodnju kornišona, organizovan otkup i nabavku repromaterijala.

"Ne bi trebalo da je problem sve da se ispoštuje, s obzirom na četvrogodišnje iskustvo koje posedujemo u proizvodnji krastavaca. Neke detalje smo naučili, a neke još učimo i mislim da za sada sve ide svojim tokom. Nadam se da će i naši saradnici biti zadovoljni sa prinosom i kvalitetom krastavaca", kaže poljoprivrednik iz Kikinde Dejan Ugrešić.

Saradnja kikindskih poljoprivrednika sa Nemcima traje već nekoliko godina i svake sezone na severu Banata povećavaju se površine pod krastavcima, što je dokaz da proizvodnja može dobro da funkcioniše kada se sve tačno isplanira.

''Kada smo počinjali, mi smo robu nosili u Gospođince, što je predstavljalo velike troškove transporta. Širenje proizvodnje omogućilo nam je da se radna jedinica otvori u Senti što nam je mnogo bliže. Mislim da bi još većim površinama, koje bi trebalo da se zasnuju, omogućilo da naš otkupljivač otvori radnu jedinicu u Kikindi što bi nam znatno smanjilo troškove'', kaže Nikola Filipović iz Udruženje poljoprivrednika "Banatska lenija".

Povrtari iz Kikinde na otvorenom proizvode i konzumnu papriku, ali i paradajz, tako da očekuju saradnju sa nemačkim partnerom i u vezi sa otkupom pomenutih povrtarskih kultura.

Ilustracija: RTV (Nenad Jovićević)
Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

:: AgroVizija Portal :: NEMCIMA SLATKI KIKINDSKI KORNIŠONI ::