2
suncokret

AGROVESTI

ŽEDNE NJIVE U JUŽNOM BANATU

Vršac (19. jul 2017.) - Visoke temeparture i veliki broj dana bez kiše doprineli su lošoj situaciji i na južnobanatskim njivama pod ratarskim kulturama, posebno pod kukuruzom i sojom.

Na pojedinim parcelama, posebno onima iz rane setve, ima dosta biljaka bez plodova i dosta onih gde je list počeo da žuti i iznad ploda.

Zbog toga je već sada izvesno da će prinosi biti umanjeni.

Sava Stanić iz Pavliša obrađuje 70 hektara od kojih je 20 pod kukuruzom koji je, kako kaže, u vrlo kritičnom stanju jer je kiše za mesec i po dana bilo svega 6 litara, što je zanemarljivo.

Zbog toga je kukuruz podgoreo, izbacio je metljice i gotovo da od njega nema ništa. A to znači da propada i zarada i ono što jer u njega uloženo.

"Ako ne bude neka cena kukuruza dovoljna da se razdužimo, da bar pokrijemo šta smo uložili, biće loše. Očekujem prinos od 2,5 do 3 tone. U normalnim godinama bilo je ovde i do 10 tona po hektaru", kaže Sava.

Godina je nepovoljna od početka jer se iz zime izašlo sa malim zalihama vlage, svega 300 litara, u proleće je vlage bilo dovoljno samo na nicanje, a dva meseca unazad u pojedim atarima, poput plandištanskih, kiše nije bilo.

Suša je naročito izražena na lošijim zemljištima, na njivama sa ranom setvom i na višim terenima.

Prognoza u ovom momentu je da će biti smanjen prinos od 30 do 50 posto. Ako bi se nastavila suša, to bi još više doprinelo da dođe do dalje smanjenja prinosa. Kiša bi dobro došla za nalivanje zrna, pogotovo na kukuruzu, ali i za cvetanje soje, kaže Boža Plećaš, savetodavac PSS "Agrozavod" iz Vršca.

Izuzetno je loše na njivama sa sojom koje najviše ima u plandištanskoj opštini gde ima parcela na kojima upošte nije došlo do zametanja plodova. Situacija je tu vrlo kritična i alarmantna.

Tamo postoje čitave parcele u pojedinim atarima gde nije bilo kiše i parcele gde ni jedna mahuna nije zamentnuta. Biljke su cvetale, ali nema roda, kaže Plećaš. Nešto je bolje sa suncokretima koji su otporniji na sušu i vole sunce, ali i njima treba vlage i ako je skoro ne dobije biće i tu manje roda.

Očigledno, biće ovo još jedna teška i neizvesna godina za ratare koji gledaju u nebo.

Prošla godina bila izuzetno rodna i tada je prosek po hektaru bio 5,7 tona kukuruza, a 2012. koja je među najgorima za poslednjih petnaestak godina, prinos je bio tri tone po hektaru. Konačan bilans ove znaće se na jesen.


Ilustracija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: ŽEDNE NJIVE U JUŽNOM BANATU ::