2
suncokret

AGROVESTI

POČINJE IZGRADNJA HIDROSISTEMA U VOJVODINI

Beograd (02. avgust 2017.) - Početak izgradnje regionalnih hidrosistema, koji bi trebalo da omoguće značajno povećanje navodnjavanih površina u Srbiji, očekuje se narednih dana, a u pitanju su projekti koji se finansiraju iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata od oko 100 miliona dolara za koji je ugovor potpisan još pre dve i po godine, objavio je portal eKapija.

Reč je o dvonamenskim sistemima Jankov Most za Zrenjanin, Itebej i Međa u Žitištu i Rečej kod Kule, objašnjavaju za eKapiju u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema ranijim najavama ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, početak radova na prva četiri magistralna sistema za navodnjavanje od 11, koliko je u Vojvodini predviđeno ugovorom sa UAE, planiran je za period između 8. i 12. avgusta.

Posle Zrenjanina, Kule i Žitišta, očekuje se otvaranje i još pet gradilišta u Vojvodini.

Tokom jula ove godine završene su sve tenderske procedure i za crpne stanice Jegrička (Lalić, Odžaci), Pesir (Padej, Kikinda) i Kaloča (Ada), i regionalne podsisteme Tisa–Palić i Nova Crnja–Žitište, navode iz ministarstva.

Plan je da svi radovi za koje su potpisani ugovori sa izvođačima počnu tokom avgusta, navode iz Ministarstva za eKapiju.

U Srbiji se, prema dostupnim podacima, pod sistemima za zalivanje nalazi do tri odsto obradivih površina, a cilj je da to bude bar 10 odsto.

U Vojvodini se navodnjava najviše 50.000 hektara, a u centralnoj Srbiji površine su još manje, dodaje portal.


Ilustracija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: FoNet

:: AgroVizija Portal :: POČINJE IZGRADNJA HIDROSISTEMA U VOJVODINI ::