2
suncokret

AGROVESTI

Svinjarstvo: TOVLJENICI 209 DIN/KG

Novi Sad (11. avgust 2017.) - Stalne promene cene tovljenika u otkupu, koje su zabeležene u 2016. godini, su pomeranjem na više dovele do letnjeg skoka.

Danas su tovljači u Mačvi i Sremu tovljenike prve klase (težine do 120 kg) prodali po 209 din/kg (sa PDV-om). Ova cena, kako kažu, zadržaće se i narednih desetak dana i neće je umanjiti ni uvoz svinja iz Hrvatske, gde su malo niže cene. Međutim, kada se uračunaju troškovi prevoza, uvezene svinje su skuplje od naših. Od 1. januara do danas iz Hrvatske je uvezeno oko 8.000 komada tovljenika.

Šta će se u Srbiji dogoditi sa obnovom tova tokom jeseni, niko od farmera nije spreman da potvrdi. Naime, svi oni očekuju rast cene kukuruza, a time i skuplji tov, na čega može uticati i veća cena sojine sačme.

Kada je reč o nabavci kvalitetne prasadi i većoj ponudi, to se može očekivati tek krajem 2018. godine.

- Poremećeni ciklus u proizvodnji prasadi zbog umanjenog broja priplodnih grla biće stabilniji tek iduće godine – kaže za „AgroServis plus” dr Ivan Radović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i navodi da uvoz prasadi nije omiljen kod srpskih farmera.

Domaći tovljači godišnje utovare oko tri miliona komada i za sada se sveže meso zbog prisutne vakcinacije i neodgovornog odnosa Uprave za veterinu ne izvozi na tržište EU.


Izvor: Agroservis

:: AgroVizija Portal :: Svinjarstvo: TOVLJENICI 209 DIN/KG ::