2
suncokret

AGROVESTI

PČELARSKI SAJAM ZA VIKEND U NOVOM SADU

Novi Sad (08. novembar 2017.) - Prvi pčelarski sajam Dunavskog regiona u Novom Sadu, održaće se u petak 10. i subotu 11. novembra u Hali "Master" i Kongresnom centru Novosadskog sajma. Na manifestaciji će biti predstavljena oprema i repromaterijal za pčelarstvo, ambalaža, med, pčelinji proizvodi i kozmetički preparati, a posetioci će imati priliku i da prisustvuju predavanjima. Ulaz je besplatan.

Prema rečima rukovodioca Službe za ocenu kvaliteta Novosadskog sajma, Dragana Pajića, pored izlagačkog segmenta u Hali "Master", u Kongresnom centru će biti priređene tribine i predavanja namenjene pčelarima.

"U saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) omogućili smo da na predavanjima govore eminentni stručnjaci iz Srbije i inostranstva, najavio je Pajić i dodao da će biti održana i tribina za građane u petak, od 16 časova, sa temom "Pravilna upotreba pčelinjih proizvoda kao preduslov za unapređenje zdravlja" u Hali "Master".

Prodajna izložba na kojoj će biti ponuđena oprema i repromaterijal za pčelarstvo, ambalaža, med, pčelinji proizvodi i kozmetički preparati biće u Hali "Master". Tu će se naći košnice, satne osnove, dimilice, vrcaljke i oprema za vrcanje meda, sredstva za prehranu i zaštitu pčela, lekovi i stimulativna sredstva, ambalaža, i medonosne biljke.

Prvi sajam pčelarstva Dunavskog regiona, biće mesto razgovora o aktuelnim temam u pčelarskoj proizvodnji, na kojima će učestvovati predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, Saveza pčelarskih organizacija Srbije, kao i eksperti iz inostranstva.

"Veliko interesovanje očekuje se za tribinu o podršci države pčelarstvu Srbije na kojoj će govoriti i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović", najavio je predsednik Skupštine Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Đorđe Mrkić.

Prema njegovim rečima drugog dana Pčelarskog sajma, 11. novembra biće prezentovani i primeri i metode kako pčelarstvo funkcioniše u Danskoj i Norveškoj, što je od izuzetnog značaja i velike koristi za naše pčelare.

Član IO Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV), Milan Bulajić, je istakao da je jedan od osnovnih ciljeva Saveza da što više meda i drugih pčelinjih proizvoda bude sertifikovano, jer je to i jedan od načina da se postigne viša cena. Kako je istakao, za sada, sertifikaciju, odnosno oznaku geografskog porekla ima samo lipov med.

Sajam će za posetioce biti otvoren oba dana od 9 do 19 sati.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: PČELARSKI SAJAM ZA VIKEND U NOVOM SADU ::