2
suncokret

AGROVESTI

ULJANA REPICA U ODLIČNOM STANJU

Subotica (09. novembar 2017.) - Predsetvena očekivanja od uljane repice u Subotici u potpunosti su ispunjena. Posejano je skoro duplo više hektara nego prošle godine, većina vegetacije je u odličnom stanju, a stručnjaci preporučuju en-min analizu zemljišta na proleće kako bi se pravilno dozirao unos prihrane u zemljište.

Parcela Gabora Domonkoša iz Čantavira kod Subotice površine skoro dva hektara po prvi put ove jeseni zasejana je uljanom repicom. Setva je obavljena u optimalnom roku, u prvoj dekadi septembra, uz odgovarajuće vremenske uslove. Nakon pravilnog nicanja, stabljike se razvijaju i bolje nego što se očekivalo, što pomalo zabrinjava pred zimu i sneg.

"Odlučio sam se jer žito kao pšenica, ječam ili kukuruz već ne ide kako bi trebalo, cene već godinama nisu dobre. I to sejemo zbog rasporeda kultura u zemlji zbog čišćenja njiva, i tako dalje. Ali, sad smo odlučili da probamo i uljanu repicu, valjda ćemo imati veću zaradu na njoj", kaže Domonkoš.

Stručnjaci stanje uljane repice ocenjuju kao dobro. Većina površina zasejana je ovom kulturom u optimalnom roku, negde oko 85 odsto, dok je na ostatku površina došlo uglavnom do presejavanja zbog lošeg nicanja uzrokovanih sušnim uslovima.

"Većina repica je trenutno u fazi četiri do šest pari listova i pravo stanje ćemo praktično videti u februaru, kada prođe zima i kada prođu mrazevi. Ono što je naša preporuka jeste da se odradi u zimu, tamo negde u januaru mesecu, en-min analize zemljišta, da se tačno dozira unos prihrane, to jest azotnih đubriva za uljanu repicu", savetuje Neven Orčić iz PŠ Subotica.

Površine pod uljanom repicom u Subotici ove jeseni su gotovo duplirane u odnosu na lane. Prošle godine pod ovom profitabilnom kulturom bilo je oko 2.800 hektara u Subotici, a ove je zasejano više od 4.800 hektara.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Boris Šuman)

:: AgroVizija Portal :: ULJANA REPICA U ODLIČNOM STANJU ::