2
suncokret

AGROVESTI

PRVA ORGANSKA ULICA NA NOVOSADSKOJ RIBLJOJ PIJACI

Novi Sad (11. novembar 2017.) - Organska ulica, prva u Novom Sadu, otvorena je na Ribljoj pijaci. Na desetak tezgi Novosađani će tokom cele godine moći da pazare organsko voće, povrće i žitarice proizvedene u Vojvodini. ...

Najčešći razlog zašto građani kupuju organske proizvode jeste zato što smatraju da su zdraviji od neorganskih, ali ima i skeptičnih sugrađana.

Dok jedni misle da su organski proizvodi zdraviji jer se „danas sve prska i sve je zagađeno" i kupuju ih zbog zdravlja, pre svega zbog dece, drugi su uvereni da kod nas i ne postoje organski proizvodi.

Proizvođači organske hrane tvrde da su njihovi proizvodi strogo kontrolisani, i da mušterije mogu tražiti sertifikat za svu kupljenu robu.

"Naši proizvodi su bolji od ostalih zato što su zdraviji, nema korišćene hemije, nema nikakvih proizvoda koji nisu poželjni za naš organizam, organska proizvodnja je kontrolisana proizvodnja od strane sertifikacione kuće koja se izuzetno strogo kontroliše",, kaže Sanja Kuzmanović.

Projekat „Organske ulice" na Ribljoj pijaci, podržali su nevladina organizacija „Vojvođanski klaster" i Grad Novi Sad.

"Naši članovi obrađuju nešto više od 5 hiljada hektara na teritoriji Vojvodine i svoju robu prodaju ovde na Ribljoj pijaci u „Organskoj ulici", klaster je ovom manifestacijom želeo da im pomogne da promoviše ovo mesto koje postoji već dve godine", kaže Marija Nikolajev iz „Vojvođanskog klastera".

Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu, podseća da Novi Sad već duži niz godina finansira organsku proizvodnju na svojoj teritoriji i uveren je da da je lider u tome kada je reč o lokalnim samoupravama u Srbiji.

Novosađani tokom cele godine mogu da kupuju organske proizvode, bilo da su to voće i povrće, proizvodi od mleka, med, kao i organske začinske biljke.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: PRVA ORGANSKA ULICA NA NOVOSADSKOJ RIBLJOJ PIJACI ::