2
suncokret

AGROVESTI

IPARD PROGRAM – BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDU

Beograd (22. novembar 2017.) - Prva direktna pomoć iz fondova EU za razvoj srpske poljoprivrede od 175 miliona evra trebalo bi da bude zvanično dostupna krajem meseca. Prvi javni pozivi biće pre kraja godine i isplate početkom naredne, najavljuju u Vladi. Da bi iskoristili što više novca, kažu, oslonićemo se na iskustvo Poljske, kao najvećeg korisnika fondova Unije.

Pred referendum o pristupanju EU Poljska se najviše plašila kako će glasati poljoprivrednici.

- Farmeri su bili najveći protivnici ulaska u Uniju, jer su se plašili jeftinije hrane sa zapada, gde su subvencije velike. I onda se država veoma potrudila da ih informiše o tome šta ih čeka. EU insistira da se podigne kvalitet hrane i za 10 godina smo samo za poljoprivredu dobili 35 milijardi evra kroz direktna plaćanja – kaže Januš Sepiot, bivši načelnik regiona Malopoljska.

Rezultat: hrana je postala najvažniji izvozni proizvod Poljske, a poljoprivrednici, uz subvencije po hektaru, zemlju ne prodaju. Put do evropskih fondova olakšala im je državna agencija za modernizaciju poljoprivrede. Učili su na iskustvu Španije, a sada nama nude svoje. Poljaci, kao šampioni u korišćenju sredstava iz fondova EU, kažu da je najvažnije i u fazi pristupanja u kojoj je sada Srbija, da se uspostavi dobra adiminstracija. Odnosno, sistem savetnika koji će znati da pomognu poljoprivrednicima da se izbore sa procedurama, da ispravno popune zahteve, kako bi i iskoristili raspoloživa sredstva.

Srbija, kažu u nadležnom ministarstvu, ima stručne i savetodavne službe za pomoć malim proizvođačima, a za one veće razvojne agencije. Obuke su ubrzane poslednjih nedelja pred odluku Evropske komisije o 175 miliona evra direktne pomoći.

- Mi očekujemo Evropsku komisiju za dve nedelje da nam, praktično dođu u konačnu reviziju i očekujem da smo spremni da krenemo da koristimo ta sredstva za meru 1 i meru 3. Mera jedan su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, znači to su sektori meso, mleko, voće i povrće, nabavka opreme i izgradnje kapaciteta. I u meri tri – prerada poljoprivrednih proizvoda. Već kasnimo. Već 15 miliona od 2015. bi trebali da isplatimo do kraja sledeće godine da nam ne bi propali – rekao je Zoran Janjatović, pomoćnik ministra za poljoprivredu.

Individualna poljoprivredna gazdinstva mogu da dobiju bespovratno do 60% investicije vredne do 700.000 evra, a prerađivači do polovine uloženog. Pravilo je da se prvo investira, a tek onda podnosi zahtev za refundiranje.


Izvor: RTS

:: AgroVizija Portal :: IPARD PROGRAM – BESPOVRATNA SREDSTVA ZA POLJOPRIVREDU ::