2
suncokret

AGROVESTI

ČETIRI GENERACIJE MONOŠTORACA SUŠI PAPRIKU

Bački Monoštor (05. decembar 2017.) - Porodica Francuz iz Bačkog Monoštora proizvodnjom mlevene paprike bavi se više od 70 godina. Posao danas nastavlja Davor, koji je četvrta generacija proizvođača paprike u toj porodici.

Proizvodnja začinske parpike generacijski je posao u Davorovoj porodici koji on kao četvrta generacija polako preuzima.

Drži se u proizvodnji tradicionalnog načina, a to uznači da se paprika prvo suši na promaji, zatim u sušari na drva.

"Na promaji stoji desetak dana, a zatim se u sušari suši još dve nedelje. Posle sušenje paprika je suva toliko da se lomi. Bitno je da krcka pod rukama. Kada se očisti od peteljki i ide u kruparu. Prvo se krupi i onda melje", priča Davor.

I mlevenje paprike je kao pre nekoliko decenija - na kamenu, što kako kaže Davor, paprici daje poseban ukus.

"Drugačija je kada se melje na kamen nego na običnoj krupari. Dobije boju, masnoću, jer ona se mora mleti sa semenom koje joj daje tu masnoću. I to je prava poznata monoštorska paprika", kaže Davor i dodaje da se paprika na kamenu melje dva puta.

Koliko može unuku pomaže i baka Paula, koja je i sama odrasla u porodici koja se bavila proizvodnjom paprike.

"Nekada se paprika nije sejala mašinom već motikom. Uz papriku se stavljao pasulj da bolje nikne. I od tada ne prestajemo sa proizvodnjom. Nekada se za sušenje paprika nizala na konac sa sada se suši u džakovima što je lakše. Ja pomažem koliko mogu", kaže Paula Francuz i dodaje da joj je drago što porodični posao nastavlja unuk Davor.

Davorova porodica seje oko jutro paprike, a za kilogram začinske treba od 8 do 10 kilograma paprike. Problema sa prodajom nema i sve što se proizvede proda se sa kućnog praga u Sombor, Novi Sad, susednu Hrvatsku.

Razmišlja Davor i o povećanju površina, ali kaže problem će tada biti radna snaga, jer više neće moći sami sve uraditi.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

:: AgroVizija Portal :: ČETIRI GENERACIJE MONOŠTORACA SUŠI PAPRIKU ::