2
suncokret

AGROVESTI

U POLA GODINE FORMIRANO VIŠE OD 180 ZADRUGA

Beograd (06. decembar 2017.) - U Beogradu je juče potpisano sedam novih ugovora za dodelu bespovratnih sredstava Vlade Srbije čime je zaokružen prvi ciklus dodele sredstava namenjenih zadrugama, a novac je dodeljen u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela", saopšteno je iz vlade.

Projekat je seo programa sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju Milan Krkobabić kaže da je 2017. godina bila istorijska za zadrugarstvo Srbije.

Uz podršku Odbora za selo SANU i Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine u prethodnih pola godine formirane su čak 182 nove zadruge, koliko je osnovano u prethodnih pet godina.

Ukupan iznos dodeljenih sredstava iz tog programa u 2017. godini je oko 200 miliona dinara, čime je potpomognut rad više od 20 zadruga u Srbiji, a ministar je naglasio kako će sredstva koja država izdvaja za ovu namenu biti četiri puta veća naredne godine.

"Ideja je da kvantitet preraste u kvalitet, povezivanjem pojedinačnih specijalizovanih zadruga po horizontali, u složene sisteme koji bi se bavili i naučno-istraživačkim radom, kontrolom kvaliteta, izvozom i tako predstavljali ozbiljne privredne subjekte", rekao je Krkobabić. 

Ugovore su, zajedno sa predsednicima opština kojima pripadaju, potpisale postojeće ZZ „Golubac" iz Golupca, ZZ „Agro Eko Voće" iz Arilja, ZZ „Modoš" iz Sečnja, ZZ „Agrodunav" iz Odžaka, ZZ „ Euro Duo Kalem" iz Lazarevca kod Kruševca i dve novoosnovane ZZ „K i S 2017" iz Cerovca i ZZ „Profortun" iz Kisača.


Izvor: Dnevnik.rs

:: AgroVizija Portal :: U POLA GODINE FORMIRANO VIŠE OD 180 ZADRUGA ::