2
suncokret

AGROVESTI

PAORIMA ULJANA REPICA SVE INTERESANTNIJA

Vršac (21. decembar 2017.) - Zimske dane poljoprivredni proizvođači koriste za planiranje naredne setve i analizu prethodne proizvodne godine. U tome im pomažu stručnjaci, a oni kažu da postoji veći interes za kulture koje su ranijih godina bile slabije zastupljene u setvenoj strukturi poput uljane repice.

Prošla godina je za poljoprivredne proizvođače bila loša zbog ekstremnih klimatskih uslova tako da su mnogi ostali bez očekivanih prihoda i dobro su razmislili šta će u narednoj godini sejati. Stručnjaci kažu da će doći delom do promene setvene strukture, a sve je to bila tema savetovanja održanog u Vršcu koje je okupilo veliki broj proizvođača i stručnjaka.

"Mislimo da će kod suncokreta proizvođači da ostanu na nivou prošle godine, a karakteristično za celu Srbiju pa i ovaj kraj je povećanje pšenice što će uzrokovati smanjenje površina pod kukuruzom, ali se nadam da to neće uticati na ovogodišnju prodaju semenskog kukuruza", izjavio je Miroslav Nikolić iz kompanije Delta Agrar.

Savetovanje ima za cilj da uputi proizvođače kako da na bazi iskustava koje su imali ove godine, naredne imaju bolji prinos, odnosno prihod.

"Posejana je znatno veća količina pšenice, a uljana repica je u velikom usponu. Vreme je za sada dobro za ovaj usev, ali pošto je golomrazica, nema snega, ukoliko bude temeperatura -7 ili -8, biće kod repice problema", rekao je agronom Milan Milikić.

"Prošle godine bilo je manje para zbog slabih prinosa, a to će se odraziti i kod uzimanja kredita", saopštio je Stanko Grnčarski, proizvođač iz Uljme.

"Moraće da se uzmu što manji krediti sa kamatom od 1 do 3 posto zavisno koliko nosioci gazdinstva imaju godina. Ako su mlađi od 40 godina onda je to 1 odsto, za starije kao što sam ja do 3 odsto na kredit za repromaterijal", dodao je Grnčarski.

Proizvođači su izneli svoja iskustva i govorili o problemima koji prate njihovu proizvodnju. I ovoga puta se čulo da im treba veća podrška u poslu koji je važan za zemlju, a stručnjaci ističu da se u poljoprivredi mora sve manje gledati u nebo, a više stvarati uslove za optimalnu proizvodnju, a to znači dobra agrotehnika i navodnjavanje.


Ilustracija: RTV (Minja Sakan)
Izvor: RTV (Vesna Sretenović)

:: AgroVizija Portal :: PAORIMA ULJANA REPICA SVE INTERESANTNIJA ::