2
suncokret

AGROVESTI

Polja: PŠENICA BUJA – NEMA OPASNOSTI OD BOLESTI

Novi Sad (05. januar 2018.) - Setva pšenice u optimalnom roku i padavine, kojih ima sporadično, su glavni razlog za dobar razvoj ovog useva. Vlage u gotovo svim reonima ima dovoljno u površinskom sloju, ali se još o takvoj sigurnosti za razvoj pšenice do žetve ne može govoriti.

Lepa vest stiže iz Prognozno–izveštajne službe za zaštitu bilja Vojvodine: pšenici, ječmu i uljanoj repici trenutno nije potrebna hemijska zaštita. O tome dr Dragica Janković, direktor, dodaje:

- Nisu ispunjeni „pragovi” za intervencije na pšeničnim poljima. To što se vidi jedna tačka pepelnice nije razlog za reagovanje. Pratimo i prouzrokovače truleži kod uljane repice i od njih nema opasnosti – kaže dr Dragica Janković.

Ratari su zadovoljni učinkom jesenje setve i već uveliko razmišljaju o prolećnoj. Odluku o tome šta će sejati većina njih će doneti nakon saznanja o vremenskim uslovima, odnosno kada se uvere da li se ponavlja sušna godina ili dolazi uobičajen obim padavina. Ovo će biti i jedna od glavnih tema na Naučnom savetovanju na Poljoprivrednom fakultetu 17. i 18. januara u Novom Sadu, gde će se čuti i reč eksperata iz inostranstva, kao i poruku iz Javnog preduzeća „Vode Vojvodine”.


Izvor: Agroservis

:: AgroVizija Portal :: Polja: PŠENICA BUJA – NEMA OPASNOSTI OD BOLESTI ::