2
suncokret

AGROVESTI

Susečani protiv pošumljavanja:
AKO UNIŠTITE PAŠNJAK - UNIŠTIĆETE SELO

Susek (10. januar 2018.) - Udruženje stočara "Fruškogorsko Podunavlje" iz Suseka uputilo je dopis predsedniku opštine Beočin, Mesnoj zajednici Susek i sedištu Južnobačkog okruga, u kojem traži pomoć da se zaustavi pošumljavanje dela pašnjaka koji meštani godinama koriste za ispašu stoke. U Udruženju ističu da su u toku pripreme dela postojećih pašnjaka za sadnju industrijske topole, iako na njemu nikada nije bila šuma, već je uvek služio isključivo za napasanje krava.

Susek, malo selo u Beočinskoj opštini, broji oko 1000 stanovnika, većinom stočara. Pašnjak od oko 300 hektara, koji se nalazi u samom selu, glavno je mesto napasanja stoke, od koje Susečani već decenijama žive. Međutim, Nacionalni park "Fruška gora", koji upravlja ovom zemljom, u decembru prošle godine obeležio je deo pašnjaka i opredelio ga za pošumljavanje. Na ovakvu mogućnost selo se diglo na noge. Tvrde, ako se uništi pašnjak, uništiće se i selo.

Pašnjak koji je nekada bio svojina Mesne zajednice Susek, danas je u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, a u katastru se vodi kao šuma, te je po tom osnovu i opredeljen za pošumljavanje. Iz NP "Fruška gora" navode da je Vojvodina među najmanje pošumljenim regijama, te da je to jedan od osnovnih razloga sto se planira taj poduhvat.

Meštani, sa druge strane, tvrde da ovo nikada nije bila šuma, već isključivo pašnjak koji je oduvek služio za napasanje stoke i ovom selu obezbeđivao egzistenciju.

Susečanima je u susret izašao predsednik opštine Beočin Mitar Milinković, koji se nadležnim institucijama u državi i pokrajini obratio za pomoć. Cilj je, kako je za našu televiziju rekao, pronaći adekvatno kompromisno rešenje i ako je moguće spasiti pašnjake u Suseku.

Na zajedničkom sastanku kod predsednika opštine primedbu na ovu mogućnost nisu imali, kako nam je rečeno u Opštini, ni Susečani ni NP"Fruška gora". Ipak, konačan sud o tome da li će pošumljavanje u Suseku biti izbegnuto ili sprovedeno u delo daće Ministarstvo poljoprivrede kao vlasnik zemljišta.


Ilustracija: RTV (Jan Valo)
Izvor: RTV (Nataša Kolar)

:: AgroVizija Portal :: Susečani protiv pošumljavanja:<br />AKO UNIŠTITE PAŠNJAK - UNIŠTIĆETE SELO ::