2
suncokret

AGROVESTI

NEDOVOLJNO VLAGE, USEVI JOŠ UVEK CRPE REZERVE

Vršac (23. januar 2018.) - Poslednje kiše nisu bile dovoljne da poprave manjak vlage na njivama u ataru Vršca, Plandišta, Bele Crkve i Kovina, koji pokriva poljoprivredna stanica "Agrozavod" iz Vršca.

Ipak, stručnjaci ocenjuju da su usevi sada u dobrom stanju, posebno oni iz optimalnih rokova setve i oni na kojima je primenjena puna agrotehnika.

Iako je u zemljištu nedovoljno vlage, biljke još uvek crpe rezerve i opasan bi bio duži period bez kiše koji bi doveo do rane suše, što bi moglo da utiče na prinose, kaže Boža Plećaš, savetodavac vršačkog "Agrozavoda" i ističe da su usevi u ovom trenutku dobri.

On kaže izgledaju su dobroj kondiciji pogotovo tamo gde je urađena sva agrotehnika, znači posejani su u optimalnom roku i dobro su ishranjeni NPK hranivima.

Iako je ovo period mirovanja biljaka, ratari bi trebalo da obiđu svoje njive, ne samo radi pregleda useva.

"Ukoliko ima rupa od miševa da primene odgovarajuće mamke za eliminaciju ovih štetočina, a takođe bi trebalo da u narednom periodu uzmu uzorke za N-mim metodu", kažer Plećaš.

Reč je o agrohemijskoj analizi kojom se određuje količina azota u zemljištu, na osnovu koje se daje preporuka za prihranu useva.

Već sredinom februara treba da se pristupi prihrani useva, pogotovo onih koji su ranije zasejani i onih koji nisu dobili dovoljno azota.

Useve iz kasnijih setvi, kao i ostala strna žita, trebalo bi, ukoliko bude jačih mrazeva, povaliti lakim valjcima pred kretanje vegetacije, odnosno odmah posle prihrane.

Na taj način će se istisnuti vazduh iz vazdušnih džepova uz biljku i ostvariti bolji kontakt između korena i zemljišta što će pojačati efekat prihrane.


Ilustracija: RTV (Jan Valo)
Izvor: RTV (Vesna Sretenović)

:: AgroVizija Portal :: NEDOVOLJNO VLAGE, USEVI JOŠ UVEK CRPE REZERVE ::