2
suncokret

AGROVESTI

NOVCEM IZ IPARD FONDOVA
DO NOVE POLJOVRIVREDNE MEHANIZACIJE

Novi Sad (03. februar 2018.) - Kako se približiti zahtevnim ali iskoristivim konkursnim linijama koje otvaraju šansu srpskoj poljopriverdi, odnosno novcu iz predpristupnih fondova Evropske unije, jedna je od tema koja izaziva veliko interesovanje među poljopriverdnicima. ...

Podsetimo, da je u toku prvi poziv za investicije u kupovinu nove mehanizacije i poljo opreme, a rok za podnošenje zahteva za odobrenje je 26 februar.

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za ukupno 8,3 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku traktora i mehanizacije, odnosno da računaju na povraćaj oko 60 odsto vrednosti ulaganja, u čemu Evropska unija pomaže sa 75 odsto novca.

Savetnik ministra za evropske integracije Danilo Golubović rekao je da bi potpisivanje Finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom o zvaničnom početku korišćenja fonda EU trebalo da bude krajem februara ove godine i da će to biti velika mogućnost srpske poljoprivrede.

"U pitanju je vrlo složen administrativni proces, ozbiljna transparentnost na koju pojedini poljoprivrednici u Srbiji nisu naučili i ozbiljna kontrola korišćenja sredstava", rekao je Golubović.

Poljoprivredna mehanizacija u Srbiji u proseku je stara oko 20 godina.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: NOVCEM IZ IPARD FONDOVA<br />DO NOVE POLJOVRIVREDNE MEHANIZACIJE ::