2
suncokret

AGROVESTI

Poslednja vest - tržište junadi:
OTKUPNA CENA JUNADI U BANATU 2,20 €/kg

Kovin (07. februar 2018.) - U okolini Kovina (Bela Crkva), sela Deliblato i Kusić, farmeri su nakupcima iz Novog Pazara i Prištine prodali junad po 2,20 evra za kilogram žive vage.

Ovo je najviša cena koju je Proizvodna grupa tovljača za junad u ovom času utvrdila za južni Banat i ostvarila. Ova Proizvodna grupa ima evidentirano oko 300-400 junadi, koja može, a i ne mora, biti ponuđeno za tržište. Sa ovolikom količinom junadi raspolaže i proizvodna grupa na području Subotice. U ovom regionu farmeri su odbili nakupce koji su nudili manje od 2,20 evra/kg žive vage.

Na osnovu ankete, koju je sprovelo Udruženje „Agroprofit” među tovljačima junadi, pokazalo se da bi za njih bilo od velike koristi da se razvije model „uslužnog tova”, kao i „uvoz teladi radi izvoza”. Opšta je ocena da se u tovu junadi nalazi za trećinu grla manje nego prošle godine.

Klanice u Srbiji ne planiraju veći uvoz junećeg mesa, koje nedostaje i prodavnicama u Evropskoj uniji.

U Ministarstvu poljoprivrede danima je dežurna tema priprema klanica za izvoz junećeg mesa u Tursku i Kinu. Najviše šansi za sertifikat imaju klanice u Divcima i Čajetini.


Izvor: Agroservis

:: AgroVizija Portal :: Poslednja vest - tržište junadi:<br />OTKUPNA CENA JUNADI U BANATU 2,20 €/kg ::