2
suncokret

AGROVESTI

NOVE SORTE VOĆA SVE ZASTUPLJENIJE

Ruma (07. februar 2018.) - Petrovača, slatkara, krstovača, kolačara samo su neka od imena starih sorti jabuka koje su nekada bile veoma zastupljene na našem području. Pored njih ima i starih sorti breskvi, dunja ali i krušaka, koje su sa jabukama najzastupljenije na površinama u našoj zemlji. Iako imaju kvalitet i ukus, intenzivna proizvodnja ipak je okrenuta ka novijim sortama. ...

U ponudama rasadnika mogu se pronaći autohtone - stare sorte voćaka. Ipak, kod proizvođača koji se bave intenzivnom proizvodnjom one nisu u velikoj meri zastupljene. Novije sorte preuzele su primat, ali određene površine znaju biti pod nešto starijem sortimentu.

Stručnjaci ističu da su stare sorte jabuka i krušaka kojih ima najviše na površinama pri vikend naseljima i okućnicama izuzetno kvalitetne. Takođe, napominju da otpornost jeste povećana kada su u pitanju bolesti na pojedinim sortama, ali da to varira i od podneblja do podneblja.

Pri izboru starih sorti treba obratiti pažnju i na karakteristike koje mogu da variraju po pitanju ukusa tako da je najbolje, po rečima stručnjaka, isprobati željeni sortiment, pa tek onda ukoliko zadovoljava zahteve pristupiti sadnji.

Ilustracija: RTV (Mladen Vasiljević)
Izvor: RTV (Slaviša Rajc)

:: AgroVizija Portal :: NOVE SORTE VOĆA SVE ZASTUPLJENIJE ::