2
suncokret

AGROVESTI

Naličje jeftinog uvoza:
NAŠI POVRTARI UGROŽENI EVROPSKIM SUBVENCIJAMA

Novi Sad (09. februar 2018.) - Povrtari koji su prošle godine u izuzetno sušnoj godini uspeli da proizvedu povrće za tržište, gube bitku sa jeftinim povrćem iz Evropske unije.
Već četiri decenije Lazar Đukić u Gospođincima bavi se povrtarstvom. Danas na 300 hektara proizvodi luk, šargarepu, kupus, papriku, krompir, a podigao je i savremen jabučnjak. Iako povrće proizvodi po najsavremenijoj tehnologiji, kaže da cenom ne može da parira jeftinom krompiru iz Francuske.

- Naši uvoze jeftin krompir iz Francuske, koji je devet eurocenti. Mi jednostavno ne možemo da se poklopimo sa tom cenom.

Predsednik Vojvođanskog društva povrtara i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Žarko Ilin podseća na to da je jeftin krompir iz Francuske kod nas prisutan bezmalo pola godine.

Prof. dr Žarko Ilin

- Jeste, on je bio u septembru četiri eurocenti. To je šest dinara. Zatim je u decembru bio sedam eurocenti, a to je 8, 40 dinara, a sada je devet eurocenti ili 11 dinara.

Ilin konstatuje da su subvencije u Evropskoj uniji za proizvodnju povrća od 270  pa do čak 900 evra po hektaru. Kaže da poljoprivrednici u Uniji povrće mogu da prodaju po proizvodnoj ceni i da u stvari zarađuju na subvencijama. Ocenjuje da ne postoji ta tehnologija kojom bi naši povrtari uz sadašnje minimalne subvencije mogli da budu konkurentni kolegama iz Evropske unije.

- Ne može naš profesionalni proizvođač, uz svu gimnastiku, da bude konkurentan sa 4.000 dinara subvencije, što je 30 i nešto evra.

O ovom i drugim problemima koje pogađaju povrtare biće više reči u subotu, 10. februara, u Master centru Novosadskog sajma na tradicionalnom 19-tom savetovanju povrtara.


Izvor: Đorđe Simović, Radio Novi Sad

:: AgroVizija Portal :: Naličje jeftinog uvoza:<br />NAŠI POVRTARI UGROŽENI EVROPSKIM SUBVENCIJAMA ::