2
suncokret

AGROVESTI

OVČARSTVO NA FRUŠKOJ GORI IDE UZLAZNOM PUTANJOM

Sremska Mitrovica (16. februar 2018.) - Ovčarstvo se vraća na obronke Fruške gore. Po svemu sudeći, konačno će pašnjaci ponovo biti kao u prošlosti. Ono na čemu ovčari će raditi u narednom periodu jeste obezbeđivanje što boljeg genetskog materijala, ali naravno i povećanje broja grla.

Ovčarstvo na Fruškoj gori je jedan od potencijala koji je ranijih godina bio zapostavljen. Ipak, sve više mladih se u Ležimiru vraća starom običaju odgoja ovaca. U porodici Vlaškalić trenutno ima oko 60 grla, a cilj im je da dođu do što boljeg kvaliteta u oborima. Iz tog razloga kupuju i prvoklasna grla za priplod.

U Udruženju ovčara kažu da je od izuzetne važnosti i sama edukacija i redovno informisanje o novim načinima odgoja. O tome će reči biti na godišnjoj skupštini odgajivača ovog Udruženja gde će se postaviti ciljevi za dalje, do kraja ovog meseca.

Cene se kreću po kilogramu od 280 do 300 dinara, što smatraju korektnom cenom, međutim, problemi se najčešće javljaju kod naplate, koja je spora. A upitani za poslove koji prate ovo zanimanje, kao što je prodaja vune, ovčari kažu da za sada nemaju interesa.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Aleksandra Plavšić)

:: AgroVizija Portal :: OVČARSTVO NA FRUŠKOJ GORI IDE UZLAZNOM PUTANJOM ::