2
suncokret

AGROVESTI

NESTAJANJE PČELA GLOBALNI PROBLEM

Jagodina (17. februar 2018.) - U okviru projekta "U korak sa Evropom", danas je u Jagodini održana tribina "Uzroci nestajanja pčela u Evropi i kod nas", na kojoj je o ovom globalnom problemu govorio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mića Mladenović.

"Nestajanje pčela je izraženo svuda u svetu: SAD, Izrael, afričke zemlje, zemlje Evropske unije, i kreće se i do 45 odsto", rekao je Mladenović pčelarima Jagodine i Pomoravlja.

On je naveo da se u Srbiji za četiri godine broj pčela smanjio za 20 do 37 odsto, a u Centru za selekciju matica od 2,65 do 13,04 odsto.

Marković je istakao da ima čak 17 uzroka nestajanja pčela a među prvima su bolesti: varoa i nezemoza, a zatim nestručna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi.

Nestanak i zdravlje pčela, održava se na privredu zemlje, ne samo kada je u pitanju proizvodnja meda i drugih pčelnjih proizvoda, već i kada je upitanju rod žitarica, industrijskog bilja, voćaka, koje pčele oprašuju, ocenjeno je na ovoj veoma posećenoj tribini.

Tribinu je organizovala Narodna biblioteka "Radisav Nikčević" kroz projekat "Evropa za mene" koji je podržala Delegacija EU.


Ilustracija: RTV (Dejan Kreculj)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: NESTAJANJE PČELA GLOBALNI PROBLEM ::