2
suncokret

AGROVESTI

RATARE "BOLI GLAVA" OD SETVENE MATEMATIKE

Novi Sad (17. februar 2018.) - Prolećna setva se bliži, a za ratare je nakon protekle sušne godine, najveći problem obezbediti novac za kupovinu repromaterijala i zasnivanje novog proizvodnog ciklusa. ...

Na ovoj parceli snimljenoj u ataru Bača, biće zasejana soja koja će i ovoga puta dominirati u setvenoj strukturi tog kraja. Ali, dok se sejalice ne razmile po poljima treba kupiti seme i obezbediti sve ostale inpute.

U protekloj sušnoj godini mnogi ratari su uknjižili gubitke, pa ih od samog pomena finansiranja novog proizvodnog ciklusa, kako bi se to narodski reklo – boli glava. Po "lek"se obično ide u zadrugu, pa su tako i ovi vredni bački paori seli za sto sa organizatorima proizvodnje kako bi uskladili želje i mogućnosti.

Proizvođači su odlučni u nameri da setvu obave u skladu sa principima dobre proizvodne prakse i nadaju se da fabriku pod otvorenim nebom neće ponovo pogoditi sušno leto.

Predstojeća setva će u poređenju sa prošlogodišnjom, barem kako sada cene pojedinih inputa pokazuju, biti skuplja. Ipak, ima još vremena da semenske kuće i trgovci smanje megalomanske apetite za zaradom jer će tako na kraju svima biti bolje.

O ovoj i drugim aktuelnostima iz poljoprivrede više saznajte u sutrašnjoj emisiji Brazde, koju emitujemo uživo, iz studija dva RTV-a, sa početkom u deset časova.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: RATARE "BOLI GLAVA" OD SETVENE MATEMATIKE ::