2
suncokret

AGROVESTI

HLADNO CEĐENA ULJA IZ ČONOPLJE ZA EVROPU

Sombor (19. februar 2018.) - Godišnja proizvodnja od nekoliko hiljada litara raznih hladno ceđenih ulja rezultat je dugogodišnjeg ulaganja u posao porodične firme iz Čonoplje, gde je kvalitet presudan za izbirljive potošače Evropskih zemalja.

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor kažu da je povećana proizvodnja hladno ceđenih ulja na tržištu, ali da su ti proizvodi pretežno orjentisani izvozu. Što se tiče ukupnog privrednog ambijenta, tokom 2017. godine Zapadnobački okrug ostvario je robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti 491,5 miliona evra, od čega 287,2 miliona evra u izvozu.

Hladno ceđena ulja od lana, oraha, maka, ricinusa, susama ili badema samo su neka, koja se po hasap standardu proizvode u porodičnoj firmi u Čonoplji, kod Sombora, a završavaju na tržištu Evropske unije. Tokom poslednjih deset godina sa samo četiri vrste ulja, broj se popeo na četrnaest, ali su za zahtevno strano tržište uveli proizvodnju testenina i sirupa, a u planu je i kozmetika na bazi eterničnih ulja.

"Izvoz u Sloveniju, Holandiju, Italiju, Nemačku, Rusiju ili Japan za nas je znak da mi dobro radimo. U Hrvatskoj imaju veću svest o zdravoj hrani i konzumiranju hladno ceđenih ulja nego što je to slučaj kod nas. U toku su pregovori sa Bosnom i Hercegovinom, pa se nadam da ćemo naše proizvode plasirati i na njihovo tržište", kaže Anka Rajčanji, vlasnica firme "Linum".

Izvozno orijentisani, u ovom preduzeću kažu da ne bi mogli preživeti od prodaje na domaćem tržištu.

"Godišnja proizvodnja je oko hiljadu litara do dve hiljade litara od svakog hladno ceđenog ulja. Mi proizvodimo retka hladno ceđena ulja kao što su mak, orah ili lan. Sa druge strane imamo i proizvodnju sirupa od ruže, ali i druge proizvode, koji su traženi", kaže Anka Rajčanji.

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor ocenjuju da se sve više manjih porodičnih preduzeća okreće izvozu.

"U poslednje vreme sve više kreće proizvodnja hladno ceđenih ulja, pa tako imamo proizvođača iz Čonoplje, koji su zastupljeni u našem izvozu i sve veći im je udeo u tome iz godine u godinu. Što se tiče ukupnog izvoza svih roba, najveći izvoznici u Zapadnobačkom okrugu su Sombor, Odžaci, Kula pa Apatin", kaže Mihajlo Maćuš, koordinator za sektor industrije RPK Sombor.

I ako je još uvek mali broj porodičnih kompanija koja izvoze svoje proizvode, u Regionalnoj privrednoj komori Sombor napominju da da se taj procenat poslednjih godina povećava. Tako preko 200 preduzeća u Zapadnobačkom okrugu učestvuje u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, dok je oko 280 firmi koje su uvozno orijentisane.


Ilustracija: freeimages.com
Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

:: AgroVizija Portal :: HLADNO CEĐENA ULJA IZ ČONOPLJE ZA EVROPU ::