2
suncokret

AGROVESTI

SNEG ZAŠTITIO ULJANU REPICU I PŠENICU

Bela Crkva (01. mart 2018.) - Poljoprivrednici se raduju snežnim padavinama koje su zaštitile pšenicu od niskih temperatura koje su i na području Južnog Banata ovih dana ekstremno niske, noću i do minus 20. Pored toga što je pšenica dobila pokrivač, sneg će nadomestiti i veliki nedostatak vlage u zemljištu prouzrokovan prošlogodišnjom sušom.

Na području opština Bela Crkva, Kovin, Plandište i grada Vršca jesenas je pšenicom zasejano preko 26.000 hektara. Iako je usev dobar, stručnjaci su stalno upozoravali na nedostatak vlage u zemljištu obzirom na izrazito sušnu 2017. tako da je sneg više nego dobro došao. Dobro je i to što nema golomrazice.

"Da je došlo do golomrazice napravila bi ogromnu štetu pogotovo kod uljane repice, jer repica ispod -10 stepeni bi pretrpela velike štete. Sneg je zaštitio i uljanu repicu i pšenicu", rekao je Milan Milikić, agronom.

Stručnjaci savetuju ratarima da iskoriste ove vremenske prilike i prihrane pšenicu, dok je sneg još na njivama.

"Trebalo bi iskoristiti snežne padavine i svi proizvođači koji nisu izvršili prihranu mineralnim đubrivima treba to što pre da urade tokom ovih dana. Na području Južnog Banata je palo najmanje snega i kada se on pretvori u vodu to je oko 5 do 6 litara po metru kvadratnom", izjavio je Milikić.

Vodni bilans će svakako biti bolji nego pre snega. Kako ratarima, i voćarima je sneg dobro došao, ali i za njih ima posla.

"Čim niske temperature prođu krajnje je vreme, poslednji voz da se izvrši zaštita na bazi bakarnih preparata. Kajsija ima određenih patogena, tako da iznad minus 15 prave oštećenja na kajsiji. Ostalo voće je dobro", dodao je Milikić.

Niska temperatura zaustavila je prerano buđenje biljaka, ali i pojavu biljnih bolesti i štetnih organizama.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Vesna Sretenović)

:: AgroVizija Portal :: SNEG ZAŠTITIO ULJANU REPICU I PŠENICU ::