2
suncokret

AGROVESTI

BEZ DOGOVORA SA MAKEDONCIMA OKO BRAŠNA

Beograd (02. mart 2018.) - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da sa makedonskim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčom Nikolovskim nije postignuta saglasnost oko povlačenja spornog pravilnika Vlade Makedonije o uvozu brašna iz Srbije.

Pravilnik kojim je mlinarima iz Srbije otežan izvoz na tržište te zemlje, trebao je da bude tema današnjih razgovora srpskog i makedonskog ministra u Skoplju, ali je otkazan.

"S obzirom na to da nismo došli do održivog rešenja i predloga sporazuma, nema ni razloga da danas putujemo u Skoplje. Dogovor je da tokom vikenda nastavimo sa usaglašavanjem, kako bi smo došli do jednog sporazuma, koji će na dugoročan i sistemski način da reši problem izvoza brašna iz Srbije u Makedoniju", rekao je Ljajić.

Ministar je dodao da je cilj Vlade Srbije da ubuduće budu izbegnute situacije u kojima svake godine imamo vancarinske barijere na izvoz srpskog brašna u Makedoniju.

"Ovo je već 13. put u poslednjih nekoliko godina, da kroz različite modalitete imamo barijere, koje u velikoj meri otežavaju našim mlinarima da izvoze brašno na makedonsko tržište", podsetio je Ljajić.

Ako ne postignemo dogovor, upozorio je Ljajić, alternativa je da nastavimo sa primenom mera i kontramera, od kojih će štete imati privrednici u obe zemlje, a svakako će na taj način biti ugroženi i ukupni bilateralni odnosi Srbije i Makedonije.

"Zato ćemo na svaki način pokušati da dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja ovog problema", zaključio je Ljajić.


Ilustracija: pixabay.com
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: BEZ DOGOVORA SA MAKEDONCIMA OKO BRAŠNA ::