2
suncokret

AGROVESTI

ZAŠTITA KRUŠAKA OD BAKTERIOZNE PLAMENJAČE
(Erwinia Amylovora)

Novi Sad (13. april 2018.) - Na području Srbije, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, kruške se nalaze u različitim fazama razvoja. Sorte poput Karmen, Junske lepotice, Turandot su počele da cvetaju prošle nedelje i trenutno se nalaze u fazi punog cvetanja. Najzastupljenija sorta u našoj zemlji, Viljamovka, u zavisnosti od lokaliteta nalazi se u fazi od vidljivi cvetni pupoljci ali još uvek zatvoreni do faze prvi cvetovi otvoreni.

U periodu cvetanja jabučastog voća može doći do infekcije cveta prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). To je najdestruktivnije oboljenje jabučastog voća u našim uslovima. Zbog izuzetno velikog značaja, bakterija Erwinia amylovora ima status karantinskog organizma u našoj zemlji i nalazi se na A2 listi.

Sa padavinama koje su prognozirane u narednih nedelju dana postoji visok rizik od infekcije cveta kruške ovim patogenom. Pred najavljene padavine, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite preparatima na bazi bakar-hidroksida u manjim koncentracijama (Cuprablau Z ultra 0,1%).


Izvor: PIS zaštite bilja AP Vojvodine

:: AgroVizija Portal :: ZAŠTITA KRUŠAKA OD BAKTERIOZNE PLAMENJAČE<br />(<i>Erwinia Amylovora</i>) ::