2
suncokret

AGROVESTI

Dobra vest za ratare: KRENUO IZVOZ KUKURUZA U MOLDAVIJU

Novi Sad (13. april 2018.) - Kao što se i ranijih godina događalo, kukuruz se u ovo vreme više prodaje bez posrednika (berze, organizatora proizvodnje...), pa su i cene različite. Pre uskršnjih praznika kukuruz kupljen u gazdinstvima prodat je po 18,50-18,70 din/kg sa PDV, a pre dva dana preko Produktne berze u Novom Sadu zaključena je prodaja po 17,40 plus PDV.

Među izvoznicima vlada blaga panika, jer u regionima poznatim po dobroj ponudi usred setve ovo zrno se slabo nudi. Procene o lageru kukuruza za izvoz kreću se oko 500.000 tona, ali niko nema približno tačan podatak koliko je kukuruza u silosima roda 2016. i 2017. i šta su realne potrebe domaćih potrošača? Ako se računa da će stočarstvo biti značajan potrošač u narednih šest meseci, onda ta prognoza pada u vodu, jer tovljači svinja, baš zbog malih prinosa žutog zrna minule jeseni, uz nedostatak prasadi, nisu obnovili tov. Jedini dinamični potrošači su farme brojlera, ali je i tu cena gotove robe izuzetno niska, pa opada tov. Ima još jedna novina na koju se može računati u prometu kukuruza: vlasnici velikih farmi su i ratari, pa potrebe za životinjskom hranom podmirivaju sa svojih njiva i od malih gazdinstava više ne kupuju zrno.

U martu mesecu najviše kukuruza iz Srbije je smešteno u luke u Rumuniji, oko 65.000 tona, što je više od polovine od ukupnog izvoza. Ali, u poređenju sa istim periodom od lane to je svega jedna trećina. Da li će se u aprilu povećati izvoz i za koliko, znaće se uskoro. Izgleda da hoće, jer je otvoren izvoz prema Moldaviji sa 3.000 tona. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rešene su sve formalnosti za legitimnu trgovinu kukuruzom sa ovom zemljom. Nosilac izvoza je kompanija „Vimeksim Srb” iz Novog Sada.

Pojedini ratari imaju dilemu o tome da li odmah ili kasnije prodati svoj kukuruz? Dobri poznavaoci tržišta – ponude i potražnje, a među njima su i „Žita Srbije”, tvrde da će „u narednom periodu tržište kukuruza biti zanimljivo”. Možda je osnova za ovu procenu vezana za podatke o ceni koja je imala rast ili je mirovala. U Bosni i Hercegovini za desetak dana cena kukuruza je porasla na 19,90 din/kg, dok je u Mađarskoj i Hrvatskoj mirovala.


Izvor: AgroServis

:: AgroVizija Portal :: Dobra vest za ratare: KRENUO IZVOZ KUKURUZA U MOLDAVIJU ::