2
suncokret

AGROVESTI

Nedimović: PARADAJZ IZ UVOZA APSOLUTNO ISPRAVAN

Beograd (13. april 2018.) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kaže da je vanredna kontrola pokazala da je paradajz iz uvoza, na čijem pakovanju je pisalo da kora nije za ljudsku upotrebu, apsolutno ispravan. Istakao je da je pokrenuta prekršajna prijava protiv uvoznika koji je načinio grešku.

Nedimović je kazao da će na sajtu ministarstva poljoprivrede biti objavljene sve analize laboratorijske paradajza iz kojih se vidi da je on potpuno ispravan i pogodan za ljudsku upotrebu.

Naglasio je da je u pitanju greška uvoznika, kao i da se tačno zna koji uvoznik je načinio grešku.

"Ta stvar koja se desila je greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao i zbog toga smo mi pokrenuli prekršajni postupak protiv uvoznika", rekao je Nedimović za RTS.

Dodao je da će protiv još jednog uvoznika biti pokrenut prekršajni postupak, kao i protiv jednog inspektora.

"Imamo i jednog našeg inspektora koji je od 4.000 gajbi koje se nalaze u jednom šleperu. Pazite, u jednom šleperu ima 25 tona, dve gajbice su imale sporan naziv i on će biti sankcionisan", ukazao je Nedimović.

Istakao je da se zbog toga ide u vanrednu kontrolu svih inspektora, kao i da će rezultati te kontrole biti poznati sledeće nedelje.

"Apsolutno javnost mora da bude u svakom trenutku informisana šta se dešava, bezbednost hrane je jedan od najvećih prioriteta za jednu naciju", naglasio je ministar.

Naglasio je da su kontrole redovne, kao i da svako greši, ali da to ne opravdava.

Tvrdi da će se procedure dodatno pojačati.

"Moramo biti svesni situacije kolike su to količine robe, vama se nekada desi na jednom prelazu da vam dođe 50 šlepera, da li možete svaku gajbu da pregledate", rekao je Nedimović.


Ilustracija: morguefile.com
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: Nedimović: PARADAJZ IZ UVOZA APSOLUTNO ISPRAVAN ::