2
suncokret

AGROVESTI

"SREM ŠID" DOBIO NOVOG VLASNIKA I PLANIRA IZVOZ

Beograd (25. april 2018.) - Industrija mesa "Srem Šid" dobila je danas novog vlasnika koji planira obradu 400 grla goveda dnevno i izvoz u Tursku, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. ...

Novi vlasnik ove industrije mesa, koja je od 2001. bila u stečaju, je konzorcijum "Agropapuk" i "Đuđević".

Nedimović je, na Devetoj nacionalnoj konferenciji Agrobiznis Srbije "Agrarna politika u 2018. godini", rekao da sa Turskom postoji sporazum koji predviđa izvoz od 5.000 tona te da će se u narednom periodu razgovarati o povećanju kvota za izvoz u tu zemlju.

"Odlučni smo da se izvozi u Tursku, ali imamo problem, nemamo klanice, objekte, koje mogu svojim kapacitetima i tehnološkim karakteristikama sposobne za goveđi program", kaže Nedimović i objašnjava da u ovom trenutku imamo četiri licence za Tursku a veoma male kapacitete za preradu goveđeg mesa.

Nedimović navodi da će se u "Srem Šidu" obrađivati 400 goveda dnevno i da će to pomoći da se ispune kapaciteti za izvoz u Tursku.

"Cilj je da ne dođemo u situaciju, dogovorili smo 5.000 tona, a možemo da izvezemo dve do tri hiljade. Turska strana želi da ide na proširenje kvota i trebalo bi da dogovorimo povećanje kvota", kaže Nedimović.

Nakon 17 godina i više neuspelih pokušaja preuzimanja "Srem Šida", očekuje se pokretanje proizvodnje u ovom nekadašnjem mesnom gigantu koji je svojevremeno zapošljavao i do 2.000 ljudi.

Na kraju prošle godine, dug "Srem Šida"iznosio je 577 miliona dinara, a oko 230 radnika i dalje čeka zaostala potraživanja.

Ilustracija: RTV
 Izvor: Tanjug, RTV

:: AgroVizija Portal :: "SREM ŠID" DOBIO NOVOG VLASNIKA I PLANIRA IZVOZ ::