suncokret

Gazdinstva

Sremska Mitrovica: BRANISLAV DUKIĆ SA LG HIBRIDOM KUKURUZA

PONCHO IMAO 7,5 TONA PO JUTRU

Limagrain-ove hibride kukuruza LG 35.40, Agrister i Poncho, Branislav Dukić iz Sremske Mitrovice skinuo je ove jeseni sa površine od 50 hektara - Najbolji prinos od 7,5 tona po jednom katastarskom jutru JUS kvaliteta ostvario je sa hibridom Poncho - Prosečan prinos sva tri LG hibrida kukuruza sa ukupne površine iznosio je sedam tona po jutru JUS kvaliteta

Poljoprivredni proizvođač iz Sremske Mitrovice, Branislav Dukić, već šestu godinu za redom, i ove jeseni, skidao je LG hibride kukuruza, za koje, vidno zadovoljan postignutim prinosima u žetvi, kaže da će ih sejati i na proleće.

Sa koliko hektara ste skinuli kukuruz, koje hibride, i kakve ste prinose ostvarili ove godine?
- Kukuruz sam sejao na 50 hektara. Što se tiče sortimenta imao sam hibride LG 35.40, Agrister i Poncho. Najbolji prinos od 7,5 tona po jednom katastarskom jutru JUS kvaliteta imao je Poncho, potom Agrister sa oko 7,2 tone i LG 35.40 sa 6,8 tona po jutru JUS kvaliteta. Tako da mi je na tih 50 hektara ukupan prosečan prinos bio sedam tona po jutru. Inače, sve to sam posejao na desetak parcela.

Kakva je bila agrotehnika?
- Predusev je bila pšenica, koja je prošle godine tanjirana, zatim prskana totalom, a u jesen je nađubreno sa 150 kilograma Yara formulacije 7-12-25 po jutru. Takođe, urađeno je zimsko duboko oranje. U proleće, krajem marta, bačeno je još 200 kilograma uree po jutru, dva puta je setvospremirano, jednom odmah posle đubriva i drugi put dan-dva pred setvu. Sejao sam 4. i 5. aprila, tako da sam ja ugrabio dobro vreme jer nisam imao repu pa sam se posvetio kukuruzu i soji.

Uzeo sam semenski LG kukuruz tretiran insekticidom Poncho 0,5 protiv nadzemnih i podzemnih štetočina. Ove godine sam probao neku novu kombinaciju, malo jeftiniju, pošto su bile čiste strnjike, a i uglavnom su moje njive. Primenio sam GAT MOTION, to je nikosulfuron protiv sirka, i išao sam sa Galenikinim Plamenom koji je za širokolisnate korove. U prvoj kombinaciji išao sam sa 0,6 Plamena i 0,5 GAT MOTION-a. Posle sam išao još jednu zaštitu, čisto preventive radi, za širokolisnate i uskolisnate korove: GAT MOTION sa 0,7 po hektaru. Nisam radio nikakvu zaštitu protiv insekata jer nisam imao potrebe.

Radio sam i folijarnu prihranu dva puta sa Yarom 30-30-30 u količini dva kilograma po hektaru zbog boljeg usvajanja hemije. To je urađeno pred svako prskanje.

Da li ste generalno zadovoljni LG hibridima?
- Zadovoljan sam LG hibridima i njih ću sejati i ubuduće. Imao sam ove godine i kvalitetno žito, kao i bogat rod sa LG sortama pšenice. Kako je isto i sa LG hibridima kukuruza ostaću veran LG brendu.

Kome ste predali kukuruz?
- Jedan deo sam predao na "Corn Product", a drugi deo sam predao u zadrugu. Sa zadrugom imam dobru višegodišnju saradnju. Međutim, sa ovima na "Cornu" saradnja i nije baš na zavidnom nivou. Jer, kada sam doneo poslednju turu na "Corn", od 11.100 kilograma sve primese su bile u JUS-u, samo je vlaga bila 15, što je 1% više od dozvoljene, a oni su mi za to uzeli jednu tonu - tako da sam imao za naplatu samo 10 tona!

Kakvi su Vam planovi za narednu setvu kukuruza?
- Još nisam napravio strategiju. Uzorao sam njive, sve sam spremio, a na proleće ću videti da li ću jednim delom ući i u proizvodnju šećerne repe. Uglavnom, spremljeno je sve i za kukuruz, i za repu, a kakav će odnos biti, da li će to biti pola-pola, ili ću na više površina sejati kukuruz još nisam rešio. Ako budem sejao na istim površinama opet ću sejati LG hibride, jer njih sejem već šest godina i imam odlično iskustvo - druge neću ni da probam, da sam sebe ne bacam u nedoumicu i bezrazložno eksperimentišem - kaže Branislav Dukić.


Autor: Dragan Ćosić

:: Gazdinstva :: Sremska Mitrovica: BRANISLAV DUKIĆ SA LG HIBRIDOM KUKURUZA ::