suncokret

Gazdinstva

Radim da zaradim: MILINKO DRPIĆ, Kula

"Za nas je važno da preparat bude kompletno rešenje kako bismo tokom
sezone imali što manje potrebe da radimo korekcije."

Znanje, ljubav i posvećenost - tako bi se u najkraćem mogao opisati odnos koji Milinko i njegovi ukućani imaju prema poljoprivredi. To nije ni čudo s obzirom da se već generacijama bave ovim poslom. Milinko kaže da su ranije uglavnom gajili kukuruz i bili angažovaniji u stočarstvu, ali da su proteklih godina značajno proširili proizvodnju i na druge useve.

Milinko, koje useve gajite i na kojim površinama?
Ukupno radimo 250 hektara. Kukuruz je i dalje vodeća kultura ali takođe gajimo pšenicu, soju, suncokret i ječam.

Šta je po Vašem mišljenju najvažnije za uspešnu proizvodnju?
Nije to neka tajna. Prvo, treba imati dobru zemlju. Naša sreća je da imamo plodnu i dobru zemlju pa nam samo ostaje da nađubrimo kako treba, odaberemo seme i odradimo kvalitetnu zaštitu. Sve tri stavke su podjednako važne.


Milinko Drpić, Kula

Zašto je za Vas važno da primenite herbicid posle setve, a pre nicanja kukuruza?
Nas je u kući malo, a radimo puno zemlje. Obično u sezoni, kad svi usevi krenu odjednom, nemamo dovoljno vremena da svuda stignemo na vreme, tako da je prskanje posle setve, a pre nicanja kukuruza za nas jako važno. S druge strane, imamo takve korove da, kad odradim Merlin flexx, praktično više ne moram da razmišljam o tim njivama. Jednostavno, to prskanje ne preskačem i ove godine smo celokupnu površinu pod kukuruzom odradili na taj način.

Koji su najvažniji korovi koje ste suzbijali na taj način?
Najviše travni korovi, pre svega sirak iz semena i pomalo muharike, ali je bilo i nekih širokolisnih poput ambrozije i drugih. 

Kako se na Vašim njivama pokazao Merlin flexx?
Važno je reći da smo posle prskanja imali dovoljno kiše. Merlin flexx se u nekoliko navrata aktivirao i praktično nismo imali potrebe da kasnije radimo korekcije. Za mene je to dodatna sigurnost jer za razliku od drugih zemljišnih herbicida on deluje mnogo duže.

Koliko, po Vama, primena takvih preparata može uticati na prinos?
Znam samo da može negativno da utiče ako se ne primeni. Šalim se naravno, ali činjenica je da ako ne odradim takvo prskanje, onda ne mogu očekivati visok prinos.

Da li možemo reći da se takvim radom moglo i zaraditi ove godine?
Sigurno da se može zaraditi. Cena kukuruza trenutno nije onakva kakvu smo očekivali, a imali smo i tu nesreću da nam je led uništio dobar deo suncokreta. Međutim, ove godine smo u proseku imali 8 tona kukuruza po hektaru, a na pojedinim parcelama i preko vagon po hektaru. Ovakvi rezultati omogućili su nam i da zaradimo.

:: Gazdinstva :: Radim da zaradim: MILINKO DRPIĆ, Kula ::