suncokret

Gazdinstva

Voganj: U RASAĐIVANJU BOSTANA KOD JOVE MATIĆA

"OČEKUJEM PRINOS LUBENICA OD DESET VAGONA"

- Za lubenice i dinje je važno da na vreme budu zaštićene: kako od spoljašnjih temperatura, tako i od bolesti i štetočina - kaže Jova Matić.

Poznati proizvođač bostana iz Vognja, Jova Matić, 10. aprila izneo je na njivu prvu turu rasade, a drugu mesec dana kasnije. Ove godine proizvodnja na lubenicama i dinjama, na ukupno tri jutra, odvija mu se prema utvrđenom planu.

Čim je ugrabio prve tople dane izneo je rasad, koji će i pokriti tunelima kako bi ga zaštitio od niskih noćnih i jutarnjih temperatura. Jer, kako kaže Matić, za lubenice i dinje je važno da na vreme budu zaštićene: kako od spoljašnjih temperatura, tako i od bolesti i štetočina.


Jova Matić

Koliko površina je pod lubenicama, a koliko pod dinjama?
- Nešto više od 2,5 jutra je pod lubenicama, a oko pola jutra je pod dinjama.

Koje hibride bostana ste rasadili?
- Od lubenica smo rasadili "Top Gun" i "Vasko", a od dinja "Ananas", "Polidor" i jednu novu pod šifrom.

Koji je bio predusev, a koja je agrotehnika primenjena?
- Ove godine nemam predusev jer radim na zemlji koja je pre oranja bila livada. Bacio sam oko 700 kilograma NPK 16:16:16 i oko 300 kilograma AN-a po jutru. Pored toga radiću i prihranu preko sistema kap po kap sa startnim đubrivom u formulaciji 15:30:15, a posle sa nešto više kalijuma. Od zaštitnih sredstava za prvi tretman sam upotrebio "Ridomil Gold", a koristiću i "Curzate". Potrebno je tri puta izvršiti tretman do berbe, ukoliko se proizvodna godina odvija u normalnim okvirima. Poslednje prskanje je sa plavim kamenom ili bakarnim krečom.

Prošle godine ulaganju su Vam bila 30 odsto veća u odnosu na prethodnu. Da li su se ulaganja u proizvodnju povećala i ove godine?
- I ove godine ulaganja su isto veća za 30 odsto, a cena lubenica će, u najboljem slučaju, biti ista kao i prošle godine. Zato mnogi odustaju od proizvodnje bostana.

Ostvarivali ste prinose od preko 10 vagona lubenica po hektaru. Kakav prinos očekujete ove godine?
- Ove godine očekujem još veći prinos zato što se proizvodnja odvija na odmornoj zemlji, a biće ispoštovana i sva agrotehnika.

Koliko površina zahvata Vaša povrtarska proizvodnja?
- Od oko 40 jutara zemlje koje obrađujem, oko 10 jutara je povrtarske proizvodnje.


Rasađivanje bostana

Za celokupnu povrtarsku proizvodnju koristim sisteme za navodnjavanje, jer se bez toga ne isplati ozbiljno prihvatati ovog posla. Pored bostana imam 3,5 jutra krompira i tri jutra karfiola, kupusa, paradajza i luka.

A koja je setvena struktura rataskih kultura?
Imam posejano 12 jutara kukuruza, 12 jutara žita i šest jutara soje.

Koje hibride kukuruza i koje sorte žita i soje ste sejali?
- Od kukuruza sam sejao srednje rane hibride "NS" i "ZP" i nešto malo ranog "Pioneer"-a. Od soje standardno sejem "Balkan". Što se tiče pšenice jesenas sam sejao "Simonidu".

Bavite se i stočarstvom. Šta trenutno imate u tovu?
- Imam 10 krmača, osam nazimica i oko 80 prasadi. Pre sinovljeve svadbe bilo ih je oko stotinjak. Uglavnom, usevi iz ratarske proizvodnje pokrivaju mi potrebe u ishrani svinja - kaže Jova Matić, koji se zbog nesigurne zarade u proizvodnji tovljenika sve više usmerava i okreće savremenoj povrtarskoj proizvodnji.


Autor: Dragan Ćosić

:: Gazdinstva :: Voganj: U RASAĐIVANJU BOSTANA KOD JOVE MATIĆA ::