suncokret

Gazdinstva

Novi Karlovci: U POSETI GAZDINSTVU ALEKSE ĆALIĆA
UOČI SETVE SLATKOG KORENA

SEJEM ŠEĆERNU REPU JER JE NAJPROFITABILNIJA

Na 60 hektara predviđenih za setvu šećerne repe sejaću sorte "Kundera", "Tibor", "Victor" i "Tell" - Od setve šećerne repe ne odustajem već nekih 25 godina, jer se od svih ratarskih kultura najviše isplati proizvodnja šećerne repe - kaže Aleksa Ćalić.

U vreme predsetvenih priprema za setvu šećerne repe, posetili smo uzorno gazdinstvo Alekse Ćalića u Novim Karlovcima, koje se tradicionalno bavi proizvodnjom slatkog korena, kako bismo od ovog savremenog ratara saznali na kolikim površinama će sejati šećernu repu i sa kojim semenima, ali i kako je zadovoljan sa prošlogodišnjom proizvodnjom, s obzirom na to da su mnogi repari bili nezadovoljni.

Koliko zemlje obrađujete i koja je setvena struktura?
- Bavim se pretežno ratarstvom. U odnosu na prošlu godinu, kada sam radio 420 jutara zemlje, ove godine obrađujem 460 jutara. Setvenu strukturu čine šećerna repa, kukuruz i pšenica. Zbog plodoreda ne smem da sejem mnogo šećne repe, tako da ću ove godine imati 60 hektara pod repom. Nadam se da ću ući u prvi talas setve šećerne repe i obaviti setvu čim se stvore uslovi za to - kaže Aleksa.


Aleksa Ćalić

S obzirom na bolesti šećerne repe koje su pratile prošlogodišnju proizvodnju kakav ste prinos ostvarili i kolika je bila digestija?
- Prinos šećerne repe na mojim njivama prošle godine je bio 6,5 vagona po hektaru, digestija je bila 13,5 a nečistoća se kretala od 17-18 odsto. Sa nekim sortama sam imao digestiju i preko 14, na jednoj tabli zemlje prema Inđiji. Uglavnom, slušajući druge proizvođače šećerne repe ja sam zadovoljan prošlom godinom, kao i sortama, a sejao sam isključivo semena kompanije "Strube".

Za tako dobre rezultate u proizvodnji sigurno su zaslužni i kvalitetni preparati za zaštitu šećerne repe od bolesti: koje preparate ste koristili?
- Od zaštite koju koristim u proizvodnji šećerne repe to su provereni preparati kompanije "Bayer". Kao vernom korisniku njihove hemije "Bayer" mi je stvarno izašao u susret, kako sa cenom, tako i sa plaćanjem. Prošle godine, na primer, sva repa je imala cerkosporu, ali mi je drago da na svojim parcelama nisam imao truleži korena, kao što je to bilo slučaj kod mnogih proizvođača.

Koje sorte šećerne repe ćete sejati ove godine?
- Ove proizvodne godine od sorata kompanije "Strube" ću sejati sorte "Kundera", "Tibor", "Viktor" i nešto "Tell"-a.

Dugo se bavite proizvodnjom šećerne repe. Šta je ključni razlog?
- Od setve šećerne repe ne odustajem već nekih 25 godina, jer se od svih ratarskih kultura najviše isplati proizvodnja "kraljice ratarstva". Naravno, samo ako se sve dobro uradi. Svakako da bude i lošijih godina, ali i dalje ne odustajem od proizvodnje šećerne repe. U septembru repu lepo izvadim, šećerana mi plati, i šta ćeš bolje!

Na koliko površina ste posejali pšenicu, a koliko ćete imati pod kukuruzom zasejano u proleće?
- Pšenice sam jesenas posejao na 130 jutara, a kukuruza će biti na oko 200 jutara. Možda se rešim da posejem i nešto suncokreta ove godine.

Ko je uz Vas još uključen u ovu ozbiljnu ratarsku proizvodnju?
Celokupnu proizvodnju pokrivam ja sa sinovima Lazarom i Predragom, uz još nekoliko sezonaca. Sinovi vole ovaj posao i zadovoljni su životom na selu.

Otac Vojislav kontinuirano gaji stotinak ovaca. Da li i Vi razmišljate o stočarskoj proizvodnji?
- Mi se sada trenutno bavimo isključivo ratarskom proizvodnjom, iako smo nekada držali svinje i goveda. Bilo je tu do 12 krava muzara i oko 100 svinja godišnje za izvoz, ali je sada stočarska proizvodnja toliko ponižena da smo odustali od stočarstva - kaže Aleksa Ćalić.

Napredno gazdinstvo Ćalića, naravno, ima i svu neophodnu mehanizaciju i priključne mašine neophodnu za proizvdnju pšenice, šećerne repe i kukuruza na 460 jutara oranica.


Detalj iz hale gazdinstva Ćalića

D. Ćosić

:: Gazdinstva :: Novi Karlovci: U POSETI GAZDINSTVU ALEKSE ĆALIĆA<br />UOČI SETVE SLATKOG KORENA ::